26 Lut 2017, 16:22
Witam ostatnio w Audi a3 wymieniłem wąż od zbiorniczka do chłodnicy bo leciał uzupełniłem płynem chłodniczym i teraz mam pytanie bo nie znam się tak dobrze na samochodach. Przejechałem 25km, ten na silniku 90stopni, na grzał się do 90 po 1/3 trasy ale na dworze jest plusowa temp. Po dojechaniu na miejsce chciałem sprawdzić poziom płynu czy jest ok i znowu nie ubywa jak przed awarią bo wąż kupiony na metry nie oryginalny trochę grubszy niż był poprzednio. Płynu raczej nie ubywa może trochę ale pewnie był za powietrzony tyle że po odkręceniu korka poleciała gęsta para i płyn w zbiorniczku jest bardzo gorący i przy otwieraniu jakby za syczalo powietrze pod ciśnieniem ale jak odpalilem silnik na otwartym zbiorniku nie widzę nigdzie pęcherzy powietrza w płynie płyn też nie bulgocze jedynie się przelewa z rurki i wygląda jakby bulgotanie ale to ma miejsce w małej komorze przy zbiorniku nie w tej glownej, z silnika nie zauważyłem żeby gdzieś coś kopciło. Chłodnica nie byle bardzo gorąca tylko ciepło buchało od silnika, wąż od zbiorniczka ciepły a drugi co idzie na dół chłodnicy chłodniejszy. Czy te piękne objawy są normalne czy coś może się dziać z uszczelka pod głowicą? Z góry dzięki za odpowiedź