Seat Cordoba 1997 - odpalanie

31 Paź 2013, 17:39

Witam serdecznie!
Mam "maly" problem z moja cordoba 1.6 75km. Dluzszy czas samochod stal nie uzytkowany, ostatni raz wybralem sie nim na przejazdzke ponad pol roku temu, dzis gdy zalalem 4 litry beznzyny, naladowalem akumulator wczesniej, probowalem odpalic.
Rozrusznik kreci, 2 x nawet jakby silnik odpalil zdawalo sie mi, ale na zaledwie sekunde...
Prosilbym o porade, poniewaz jestem w kropce i chcialbym wiedziec za co sie zlapac.
Moge wnioskowac, ze zadnych problemow z pompa nie ma?
Gdzie znajduje sie bezpiecznik pompy paliwowej(nawet kolejna pozycje prosilbym podac liczac od gornego rzedu, z lewej do prawej)?
Zalezy mi, aby ruszyla przed zima, bo potem to juz bedzie kiszka.
MardockM
Nowicjusz

Auto: Seat
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997
  • 31 Paź 2013, 17:41

A moze wie ktos gdzie moge znalezc ksiazke napraw?
    MardockM
    Nowicjusz

02 Lis 2013, 14:26

Samochod odpalilem pomyslnie:)
    Teraz mam pytanie, cos strzela w silniku i trzesie nim mocno, na postoju, bo jeszcze nie ruszalem, uszczelka? Przy okazji 2 mocno kopci i woda leci z rury wydechowej :) Pomoze mi ktos wskazujac mozliwe przyczyny?
    MardockM
    Nowicjusz

03 Lis 2013, 12:08

Zacznij od kontroli wszystkich bezpieczników, bo to najmniej roboty i najmniejsze koszta. Nastęnie wymiana filtra paliwa - prawdopodobnie jest zasyfiony, jest w nim woda. Następnie wymień filtr powietrza - zapewne po tak długim okresie stania nasiąknął wilgocią, kurzem i do silnika może nie dochodzić odpowiednia dawka powietrza. Kolejny krok, to wyczyszczenie baku - jeżeli przez te pół roku było w nim mało paliwa, albo nie było go wogóle, to z całą pewnością jest w nim woda. To też może być przyczyną. Kolejna rzecz, to kontrola, czyszczenie bądz wymiana świec zapłonowych oraz kabli WN.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

24 Lis 2013, 12:39

Tak jak pisze Przedmówca,podstawa to sprawdzić czy wszystkie bezpieczniki są sprawne,jeżeli nie- wymienić i zobaczyć co się będzie działo. Jeżeli problem się powtarza to czym prędzej do warsztatu.
    Laserwash
    Początkujący

Auto: M3
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...