REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Gdzieś tam na dysku znalazłem kawałek schematu dla tego auta z 2003 roku i jest tam bezpiecznikkosmos2020 napisał(a):Cordoba 2004r
Po jakim czasie ? ile dni ?kosmos2020 napisał(a):chciałem odpalić samochodu po jakimś tam czasie
To mierzysz napięcie na akumulatorze. A jaki był po tym czasie prąd spoczynkowy ? Mierzysz go w ten sposób że podpinasz amperomierz ( zakres 10A ) między plus akumulatora a dodatnią klemą . Zamykasz auto i obserwujesz wskazania miernika . Aż do uśpienia elektryki. W czasie pomiaru nie możesz otwierać drzwi , czy tylnej klapy . Jeśli klapa silnika ma włącznik od alarmu trzeba go odłączyć lub czymś go przycisnąć . Czas pomiaru większy niż 30 minut . Wyniki podać tutaj.kosmos2020 napisał(a):Wczoraj po wstawieniu do garażu pomiar na akumulatorze był 12,53v a po 1,5 godz jak sprawdziłem już było 12,20v
Jeśli jest taki pobór prądu zachowując warunki jego pomiaru to znaczy że jest coś nie tak z modułem centralnej elektryki lub z urządzeniami / przełącznikami które są przez niego sterowane i albo jest pozyskiwana informacja o stanie np. zamkniętych drzwi . Dobrze by było podłączyć komputer z odpowiednim oprogramowaniem i sprawdzić czy w rzeczonym module są błędy jak i również jego parametry rzeczywiste . Temat złożony , do ogarnięcia przez kumatego elektryka . Nie dziw się że może to trwać nawet dwa dni .kosmos2020 napisał(a): robiłem taki pomiar i wyszło 0,19A .
Normalne . Niestety to nie maluch gdzie po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki był zerowy pobór prądu . Tutaj masz alarm który czuwa , masz być może centralny zamek na pilota gdzie również system ma być gotowy na sygnał pilota do otwarcia zamka . Inne systemy też czuwają . Masz radio to na podtrzymanie pamięci zaprogramowanych stacji to też trzeba trochę prądu ......... można wyliczać .kosmos2020 napisał(a):jak wyciągnę bezpiecznik to i tak pobierze przez dobę około 0,05A czy to jest normalne??