Toyota Sienna automatyczne światła po zapłonie

17 Lut 2023, 09:24

Witam na wstępie proszę o wyrozumiałość po raz pierwszy pisze na forum.Od pół roku jestem użytkownikiem Toyoty Sienny z 2005r LE 3,3l 230KM.Mam pytanie czy jest możliwość wyłączenia automatycznych świateł po zapłonie. Chciałbym zamontować światła dzienne.Z góry dziękuję za pomoc.pozdrawiam.
verner
Początkujący

17 Lut 2023, 10:22

Światła do jazdy dzienne powinny aktywować się na drogowych z mniejszą mocą tak było w modelu który masz. Tak na szybko znalazłem na zagranicznym forum Sienny taki opis (poniżej link do źródła) który przetłumaczyłem za pomocą google.

"Jak zdobyć światła do jazdy dziennej za darmo lub jak pozbyć się DRL

W przypadku modeli Sienna [2-giej generacji], które „nie powinny” być wyposażone w światła do jazdy dziennej w USA, istnieje prosty sposób na zainstalowanie opcji DRL, za darmo!

Znajdź skrzynkę bezpieczników w komorze silnika – spójrz na rysunek „Przegląd komory silnika” w rozdziale 7.1 Instrukcji.
Zdejmij pokrywę panelu bezpieczników.
Spójrz na lewy dolny róg skrzynki bezpieczników, zobaczysz puste gniazdo bezpiecznika po lewej stronie bezpiecznika nr 21. Aby zlokalizować bezpiecznik nr. 21, spójrz na rysunek w podrozdziale „Bezpieczniki” w rozdziale 8 Instrukcji.
Weź bezpiecznik 30 A i podłącz go do pustego gniazdka.

Zainstalowałeś światła do jazdy dziennej!

Ci, którzy chcą dezaktywować DRL, powinni zrobić odwrotnie – wyjąć bolec z gniazda znajdującego się na lewo od bezpiecznika nr. 21
"

Tu masz źródło https://www.siennachat.com/threads/dayt ... rking.675/ mam mam nadzieję że to coś pomoże. Pamiętaj, że zawsze możesz dołożyć dodatkowe światła LED DRL nie jest to trudne a moim zdaniem wyglądają lepiej niż długie świecące z mniejszą mocą.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lut 2023, 10:58

Serdecznie dziękuję za szczegółową odpowiedź. Pozdrawiam.
verner
Początkujący

17 Lut 2023, 11:17

Witam mam jeszcze jedno pytanie jak dezaktywować tryb skandynawski Światła po zapłonie. Z góry dziękuję za podpowiedź.
verner
Początkujący

17 Lut 2023, 11:44

Wydaje mi się, że potrzebny będzie to tego Techstream (on ogarnia najwięcej opcji w Toyocie) i jakiś dobry interfejs pod OBDII . W niektórych Toyotach dało się tak wyłączyć ale w niektórych np. w EU był dokładany jakiś moduł odpowiedzialny za automatyczne włączanie tych świateł i tu już trzeba by było go znaleźć i samemu odłączyć. Najlepiej sprawdzić pierwsza opcję jak się nie da to będziesz wiedział że musisz kombinować inaczej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lut 2023, 12:02

Bardzo dziękuję.
verner
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Juke Nismo
    Nissan Juke Nismo obrazuje ducha innowacji i wzbudza zainteresowanie, dzięki któremu koncepcja Nismo stała się jedną z najbardziej uznawanych nazw w sportach samochodowych oraz w grach. Wprowadzając markę Nismo do ...

17 Lut 2023, 14:15

A ja mam pytanko :)
Czy światła dzienne w światłach drogowych są zgodne z przepisami? czy za jazdę na światłach dziennych w drogowych można dostać mandat? I czy te światła dzienne w drogowych to to światła dzienne zgodne z ustawą?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Lut 2023, 14:20

Niby nie do końca legalne chyba że reflektor ma odpowiednie oznaczenie. Bardzo dużo samochodów tak jeżdżi.
verner
Początkujący

17 Lut 2023, 14:24

verner napisał(a):Niby nie do końca legalne

Tylko że w Polsce nie ma czegoś takiego jak niby legalne, niby nielegalne. A tym bardziej przy rozmowie z policjantem na drodze. Albo są zgodne z ustawą i można na nich jeździć, albo są niezgodne z ustawą i nie można na nich jeździć.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

17 Lut 2023, 14:36

A Światła dzienne w przeciwmgielnych jeżdżę 12lat nikt nie przyczepił nawet przy badaniu corocznym.
verner
Początkujący

17 Lut 2023, 15:28

MotoAlbercik napisał(a):Czy światła dzienne w światłach drogowych są zgodne z przepisami?
Jeżeli są fabrycznie to jak najbardziej tak.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lut 2023, 11:43

Kao napisał(a):Jeżeli są fabrycznie to jak najbardziej tak.

A w jakich samochodach takie światła są montowane fabrycznie?
Dla sprostowania sprawy, przypomnę, że piszemy tu o światłach dziennych, których funkcję pełnią światła drogowe, czyli żarówka świateł drogowych świeci słabszym światłem. Nie piszemy o osobnej żarówce pełniącej funkcję światła dziennego zabudowanej w reflektorze, w którym są światła mijania, drogowe czy pozycyjne i przeciwmgłowe. Czyli żarówka 55W świateł drogowych świeci po prostu słabiej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Lut 2023, 11:47

MotoAlbercik napisał(a):A w jakich samochodach takie światła są montowane fabrycznie?
np w bmw
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Lut 2023, 11:52

Powiem szczerze, że jeszcze nie widziałem. Ale może nie zwracam uwagi.
I jest to legalne na naszych drogach? Policja nie przyczepia się, że ktoś jedzie na światłach długich? Bo rozumiem, że na reflektorach świateł długich ( bo BM-ki mają 4 okrągłe reflektory? ) jest symbol DRL?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Lut 2023, 13:57

Ale czego mają się czepiać, to jest fabryczne, na żarówkę jest podawane napięcie coś koło 4.5v po zapaleniu długich jest 12v.
Jest to stosowane w wielu autach nie tylko w bmw ale bmw stosowało to już w latach 90tych
Czy są oznaczenia drl? Nie I nie musi być bo nie jest to oznaczenia homologacyjne światła dziennego
Kao
Moderator
Awatar użytkownika