Seat Cordoba - kombi, silnik max 1.6

19 Sty 2010, 23:34

Zastanawiam się nad zakupem Seata Cordoby, rocznik ok. 1998-2001, najlepiej silnik 1,4, ewentualnie 1,6, kombi do max 9tys. Co sądzicie o tym samochodzie? Jakie są jego plusy i minusy? Proszę o odpowiedź;)
rafalm
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

19 Sty 2010, 23:38

Ma same plusy ale tylko 2 minusy drogie części blacharskie 2000-2002 rocznik. Drugi ,że blacha gnie się okropnie znajomy miał wypadek takim i o mało nie zginął.
astro007
Aktywny

19 Sty 2010, 23:46

astro007 napisał(a):Ma same plusy ale tylko 2 minusy drogie części blacharskie 2000-2002 rocznik. Drugi ,że blacha gnie się okropnie znajomy miał wypadek takim i o mało nie zginął.

to prawda blacha okropna i to rdzewka troche po kazdej zimie trzeba solidne mycie podwozia i konserwacja drobna w ubytkach a poza tym to wcale nie ma tak wiele plusow jak kolega mowi powiem tak problemy maja z centralnymi i szybami jak el. oczywiscie poza tym slabo wygluszone i jak na takie nie duze auto srednio ekonomiczne ja ci bym proponowal 1.6 bo 1.4 wiecej spala bo 1.4 jest za malym silnikiem do tak sporego auta
kamilszczak01

20 Sty 2010, 09:28

Auto jest mechaniczne udane. Dla mnie największym minusem tego auta jest ciasnota z tyłu (szczególnie dla nóg).
Niestety musisz pamiętac,że to auto udaje tylko duże i że w gruncie rzecz,nie jest to nawet wielkośc kompaktu... Bo przecież to tylko POLO kombi...
Najezdziłem się takim sedanem POLO Classic ze zwykłym 1,4. Auto było u nas w rodzinie od nowości (97 r) z polskiego salonu. Psuc to się praktycznie nie psuło ale często zimą zamarzały zamki i drzwi.Spalało ok 6,5l na trasie benzyny a w mieście 8 z hakiem.
Z kolei kolega miał Cordobę 1,6 i tam na trasie było podobnie ze spalaniem ,za to w mieście połykała blisko 10l...,dlatego ją sprzedał i kupił Astrą z 1,6 z gazem...
Tyle wiem... :roll:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Sty 2010, 23:03

dzięki za opinie;) ktoś jeszcze może coś wie o tym samochodzie?:D
rafalm
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

21 Sty 2010, 23:20

Było w moje firmie wiele Corodób i wszystkie bardzo udane przebiegi ponad 300k km to pikuś.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...