Seat Cordoba problem z wysokimi obrotami:(

30 Sty 2009, 23:35

Witam
Mam problem z obrotami w seacie Cordoba 1,4 benz/gaz. Tak więc po odpaleniu samochodu obroty same wskakują na około 2000 i ani rusz niżej, lecz gdy auto się rozgrzeje to spadają ale tylko na gazie a na benzynie nadal stoją na 2000. Moje naprawy zacząłem od wyczyszczenia silniczka krokowego lecz to nie dało efektów, następnie wymieniłem owy silniczek i nadal nic. Potem pojechałem do elektryka pod komputer i wykazało że mam uszkodzoną sondę lambda więc ją wymieniłem i nadal nic. Obroty stoją i nic a nic nie chcą zejść, dodam jeszcze że podczas jazdy na biegu samochód sam ciągnie do przodu. Nie mam już pojęcia co to może być i jestem bezradny. Proszę bardzo o pomoc, zwracam się o nią do Was ponieważ nie raz już otrzymałem dobre rady na tym forum. Pozdrawiam wszystkich i dzięki z góry za pomoc.
pawelec
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • 30 Sty 2009, 23:47

Witam. Proponuję spróbować odłączyś na chwilę kroczek. Może przepustnica, to jest chyba mono wtrysk, więc przepływomierza nie ma. Zajrzyj pod dolot powietrza nad wtryskiem, może lewe powietrze łapie.
    A jakie ma te obroty, równe???
    A na gazie jest tak jak ma być?
    No i od jakiego czasu tak masz, było coś grzebane czy sam tak zaczoł?
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław

30 Sty 2009, 23:53

To jest jedno punktowy wtrysk więc przepływomierza nie ma. Po przegazowaniu obroty spadają na 2000 i nic niżej na benzynie a na gazie gdy silnik jest rozgrzany wszystko jest tak jak powinno być i było do tej pory. Gdy obroty zatrzymają sie na tych 2000 to są rowne cały czas. Problem z tymi obrotami mam już od około miesiąca.
    pawelec
    Początkujący
    Awatar użytkownika

30 Sty 2009, 23:54

Zapomniałem dopisać że sam tak zaczął
    pawelec
    Początkujący
    Awatar użytkownika

31 Sty 2009, 16:02

Mam podobny problem w Vektrze. Raz mam 2000 a raz 500 i telepie nim.
    Może spróbój tak: Na bęzynie po kolei i pojedynczo zacznij odłączać i podłączać wtyki (kroczek, ssanie, przepustnica, lambda)
    Czasem przy mono jest takie małe urządzenie z cięgnem do sterowania ssaniem. Zaobserwój i napisz.
    Dj
    Początkujący

01 Lut 2009, 21:07

Odłączałem po kolei i po odłączeniu przepustnicy silnik chodził idealnie więc pewnie tutaj tkwi problem. Z tym wiąże sie kolejne moje pytanie.
    Jak wyczyścić przepustnice? Czym ją wyczyścić?
    Czy jej rozebranie nie stanowi problemu, czy nic z niej nie wypadnie itp?
    pawelec
    Początkujący
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

02 Lut 2009, 21:10

Za kilka dni będę czyścił przepustnicę u siebie więc napiszę. Na pewno musisz być delikatny i zapamiętać kolejność rozbierania.
    Dj
    Początkujący

02 Lut 2009, 21:46

Ale co ci da wyczyszczenie przepustnicy? Jezeli to winna przepustnicy wyczyszczenie nic nie da trzeba ja naprawic a nie czyscic. No sproboj moze akurat cos z tego bedzie. Bo jezeli obroty byly wieksze to jest wina zepsucia czegos raczej.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

02 Lut 2009, 23:07

No ja może jutro już będę czyścił. Jak to zrobię to napiszę co się będzie działo. Rozmawiałem z elektrykiem i powiedział że właśnie ta przepustnica może być zabrudzona i sie wiesza więc mam spróbować czyścić a jak nie da rady to bedę musiał wymienic czujnik bądź cała przepustnicę.
    pawelec
    Początkujący
    Awatar użytkownika

02 Lut 2009, 23:18

Jak dojdziesz co to to napisz ok.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

04 Lut 2009, 16:22

miałem taki problem w audi z takim samym silnikiem

jest tam taki czujnik który uruchamia elektryczne ssanie ominąłem do i podłączyłem na krótko na przełącznik
    audi jest już dosyć stara więc nie cchciało mi sie kupować nowego czujnika ale ty może o tym pomyśł

a są tam trzy jeden pokazuje temperaturę na tablicy (zegarach) drugi jest od wiatraka (ten może być u ciwebie w innym miejscu)

a trzeci właśnie steruje ssaniem i to on podnosi ci obroty!!!

wszystkie są prawdopodobnie na obudowie termostatu

w moim audi problemu nie mam od kiedy ssanie włączam sobie sam , potem wyłączam i mam 1000obr/min tak powinno być
    muzykpsr
    Nowicjusz

04 Lut 2009, 16:23

poprawka moje audi miało silnik 1.8 ale zasada działania była taka sama
    muzykpsr
    Nowicjusz

04 Lut 2009, 17:02

Właśnie wracam z garażu i muszę się pochwalić że odniosłem sukces :D
    Odkręciłem czujnik położenia przepustnicy i wyczyściłem go wd40, dało to średni efekt, ale dziurki do śrub gdzie on jest przykręcony mają owalny kształt i idzie owy czujnik przesówać tak więc zacząłem go przesuwać i ustawiłem idealnie że silnik ma pod 1000 obrotów. Przy samym ustawianiu trzeba ustawić około 1200 gdzyż po założeniu dolotu obroty troszkę spadną. Silnik teraz chodzi idealnie;) dzięki wszystkim bardzo za pomoc;) pozdrawiam;)
    pawelec
    Początkujący
    Awatar użytkownika