Seat Cordoba. Ściąganie w prawo, zbieżność 100% OK

31 Maj 2009, 15:48

Witam serdecznie. od 3 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem cordoby 99' 1.9 TDI.
Wszystko było by idealnie, gdyby nie ściąganie w prawo.
Gdy tylko wymieniłem opony na nowe, pojechałem ustawić zbieżność.
Chłopaki ustawili wszystko tak jak ma być skasowali $$ , ale po wyjeździe zakładu nadal czułem, że auto jest ściągane w prawo.
Wróciłem i powiedziałem jak sprawa wygląda. Na co oni powiedzieli że niestety ich wiedza sie w tym momencie kończy.

Co robić? Jaka może być przyczyna? Gdzie się udać.

P.s kierownica jest troche źle ustawiona. Musi być skręcona minimalnie w lewo aby auto jechało prosto.

Pozdrawiam i czekam na odp.
Z góry dzięki.
W0jT
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpacie
  • 31 Maj 2009, 16:05

Jeżeli kierownica jest na wprost,a auto jedzie w lewo lub prawo,a żeby ustawić kierownicę tak,żeby auto jechało prosto to jest ona lekko skręcona w prawo lub lewo to jest to tylko i wyłącznie sprawa zbieżności.Coś ci fachowcy kombinują.Mogą to być np. źle wyregulowane drążki kierownicze.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

31 Maj 2009, 17:55

Pewnie ze tak jak kierownica jest w lewo czy w prawo i wtedy samochod jedzie prosto to jest to wina tylko i wylacznie zbieznosci, ogolnie geometrii kol sprobuj do innego zakladu pojechac.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

31 Maj 2009, 18:04

W tym przypadku stawiam na opony-na chwile zamienić prawą na lewą,a lewą na prawą i zrobić jazdę próbną i wszystko wiadomo. co zaś się tyczy ustawienia kierownicy-to albo przyrząd, lub płyta podłogowa nie ciekawa,o ile przy ustawianiu zrobiono ok.
    zenon_k
    Nowicjusz

Miejscowość: wielkopolska

31 Maj 2009, 20:58

Więc tak.
    Opon tak łatwo nie zamienie lewo na prawo bo mam jednokierunkowy bieżnik.
    Co ciekawe na komplecie identycznych zimówek też go ściągało w prawo więc to raczej nie opony.

Oczywiście zrobie tak jak napisaliście. Inny zakład inni mechanicy.
    Ale co jeśli to dalej nie pomoże? :(
    W0jT
    Nowicjusz

31 Maj 2009, 21:14

Nigdy nie bądż pewien,że dobrze ci ustawiono geometrię zawieszenia,czasami idą na łatwiznę i zamiast ustawiac zbieżność na drążkach kierowniczych po prostu ustawiają tylko na mimośrodowych śrubach przy wahaczach,tak robią partacze,samochód wtedy fatalnie się prowadzi ,kołysze nim w pewnych sytuacjach i sciąga w którąś stronę.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tory testowe Toyoty
      Prototyp każdego modelu Toyoty pokonuje co najmniej milion mil, nim trafi na taśmę produkcyjną. Większość testów odbywa się na torach w Belgii, Japonii i USA. Przedstawiamy miejsca, gdzie auta Toyoty są poddawane ekstremalnym ...

01 Cze 2009, 21:44

wystarczy ze felga bedzie delikatnie skrzywiona i juz bedzie znosic
    nadlektor
    Nowicjusz

02 Cze 2009, 19:58

Możliwe, że prawe koło blokuje hamulec. Podnieś auto na lewarku i zobacz jak się koło kręci...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

02 Cze 2009, 22:01

moga byc tez zle ustawione kąty pochylenia koła. jakiej marki masz opony jak sa to jakies chinskie podróbki to tez moga powodowac sciaganie.. sprawdz tez luzy na wahaczu..
    Michal_89
    Nowicjusz

Miejscowość: Chrzanów

07 Cze 2009, 10:39

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Wybaczcie, że nie odpisywałem ale nie było mnie w domu. Od jutra biorę się za autko i uwzględnie każdą z waszych rad. I będe pisał co i jak.

Opony nie są chińsą podróbką bo kupiłem TOYO T1-R T1R. Pozdrawiam. ;)
    W0jT
    Nowicjusz

09 Cze 2009, 15:05

dawidbn napisał(a):Pewnie ze tak jak kierownica jest w lewo czy w prawo i wtedy samochod jedzie prosto to jest to wina tylko i wylacznie zbieznosci, ogolnie geometrii kol sprobuj do innego zakladu pojechac.
    a czy przy wyjechanym zawieszeniu z jednej strony (gumy wachacza, sprężyna, amortyzator) nie ma takiej opcji?
    Toniaczos
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska

09 Cze 2009, 16:32

przy uszkodzonej sprężynie ew. amorku, czy gumach na wahaczu właśnie przestawia się zbieżność i znosi
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia