Seat gaśnie podczas jazdy!!!!

02 Gru 2013, 15:04

Witam
Mam problem, otóż moje auto Seat Ibiza 1.4 MPI gaśnie podczas jazdy po czym po krótkiej chwili zapalam i jadę dalej, przejadę pewną odległość i znowu... Zauważyłem, że dzieję się tak jak jest mało paliwa( dokładnie na przedostatniej białej kresce, więc rezerwy jeszcze nie ma) Jak jest zatankowany do połowy lub więcej to nic się nie dzieje, dostrzegłem też, że dzieję się to jak jest auto rozgrzane. Jeśli komuś się przydarzyło lub wie o co chodzi to proszę pomóżcie... Dodam jeszcze, że auto faluje na obrotach, szczególnie wtedy jak już silnik jest ciepły.
sebek98341
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza II FL
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

02 Gru 2013, 16:54

Na pewno tylko gdy jest mało paliwa??? Wszystkie objawy??? Na bank??? A wskaźnik paliwa mówi prawdę czy przekłamuje??? Jeśli mówi prawdę to polecam sprawdzić ciśnienie paliwa lub czy układ nie jest zapowietrzony. Spróbuj pogazować z otwartym korkiem wlewu paliwa, dużo to nie da ale zawsze. Tak ze 3 minuty zabawy gazem i sprawdź czy się coś chociaż na moment zmieniło. Możesz dla testu wlać jakiś środek do czyszczenia wtrysków - max. 20 zł. Kiedy był robiony filtr paliwa ostatnio? Możesz sprawdzić ciśnienie paliwa i odczytać błędy. Aczkolwiek myślę że bez dobrania się do baku problem nie zniknie, możesz mieć zapchany tzw. odpowietrznik baku. Prosta sprawa ale trochę ubrudzić się trzeba :wink:.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

02 Gru 2013, 17:32

Filtr paliwa z tego co się orientuje to nie był wymieniany już dosyć długo. Dlatego go wymieniłem ostatnio. Wskazówka też raczej nie przekłamuje bo zaglądałem do baku, a po drugie jakby paliwa nie było to by już nie odpalił. A co do otwartego baku to ostatnio odkręciłem korek, przejeździłem tak cały dzień i dalej to samo. A czy może być coś takiego, że jeśli jest mało paliwa w baku to pompa się przegrzewa i nie podaje?

Ciśnienie paliwa z tego co wiem tez jest dobre... I jak mówię dojdzie do tej przedostatniej białej kreski i zgaśnie, odpalam jadę dalej i tak w kółko oczywiście nie co chwilę, ale czym bliżej rezerwy tym częściej... A jak już rezerwa wbije to trzeba trochę dłużej poczekać i dopiero załapie. Dodam jeszcze ze jak pogazuje na luzie i puszcze gaz to bije w tłumik (strzela)

Silnik równo pracuje ale obroty falują, słychać przy tłumiku.
sebek98341
Nowicjusz

03 Gru 2013, 03:44

sebek98341 napisał(a): A czy może być coś takiego, że jeśli jest mało paliwa w baku to pompa się przegrzewa i nie podaje?

I tak i nie. Z jednej strony może tak być ponieważ pompa jest chłodzona paliwem (I pewnie tak jest). Za to z drugiej objawy nigdy nie są chwilowe tylko po prostu "wykańczają pompę na dłuższą metę". Nie będzie to jednorazowe/wielokrotne szarpnięcie, tylko powolne "dokończenie" pompy. Po prostu zacznie dawać coraz mniejsze ciśnienie. Na pierwszą myśl - Gdy jest za mało paliwa (pompa z jakiegoś powodu musi wysoko ciągnąć), pompa zaciąga powietrze. Na drugą - Pompa może być na wykończeniu i podawać za niskie ciśnienie. Na trzecią - Ewentualnie do sprawdzenia jest jeszcze zawór ciśnienia paliwa. Może być: Złamany wężyk zaciągający paliwo, źle osadzona pompa, bak jakimś cudem wisi krzywo, pływak przekłamuje, pompa paliwa się kończy, lub zawór ciśnienia paliwa.

sebek98341 napisał(a):Ciśnienie paliwa z tego co wiem tez jest dobre...

Sprawdzałeś? Porównałeś z tym jakie powinno być odpowiednie? Jaki był wynik?

Jeśli nie to zacznij od sprawdzenia ciśnienia paliwa. Ale mam wrażenie że bez obejrzenia tego od środka się nie obejdzie :no:. Zanim to zrobisz możesz jeszcze odczytać błędy, może coś Ci podpowiedzią.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

03 Gru 2013, 14:22

Na chwilę obecną auto oddaje do warsztatu, niech tam się głowią, mam nadzieję, że mój portfel bardzo na tym nie ucierpi... Dzięki za rady
sebek98341
Nowicjusz

12 Lut 2019, 14:59

Witam
Możesz podać przyczynę mam takie same objawy. Bardzo proszę o pomoc!!!
Pawelpassat
Obserwowany