Seat Ibiza 1.2 TSI, Mk4 - bezpiecznik spryskiwaczy

23 Sty 2021, 13:01

Podczas ostatnich mrozów zamarzł mi płyn do spryskiwaczy. Po trzech dniach plusowych temperatur spryskiwacze z przodu i z tyłu nadal nie działają. Podejrzewam, że mogła się spalić pompka albo bezpiecznik gdy naciskałem przełącznik a płyn był dalej zamarznięty. Wycieraczki działają bez problemu.

Próbuję namierzyć bezpiecznik odpowiadający za spryskiwacze, ale w schematach, które znalazłem jest tylko bezpiecznik wycieraczek (https://fuse-box.info/seat/seat-ibiza-m ... fuses#2012)
Nie ma zaznaczonych bezpieczników dla spryskiwaczy. Czy to znaczy, że spryskiwacz i wycieraczka dzielą ten sam bezpiecznik?
tompot
Nowicjusz

23 Sty 2021, 19:02

Po włączeniu spryskiwaczy pompkę słychać, czy jest zupełna cisza?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Sty 2021, 13:29

Zupełna cisza. Nie słychać pompki.
tompot
Nowicjusz

24 Sty 2021, 21:43

Schematów bezpieczników do MK4 jest całe mnóstwo niestety :(
Najłatwiej to będzie sprawdzić w ten sposób - odepnij złącze od pompki, przyłóż elektrody miernika do odpiętego złącza zasilania pompki, a druga osoba niech włączy spryskiwacze. Zobaczysz czy na złączu będzie napięcie. Jak nie, to trzeba szukać bezpiecznika. Zazwyczaj jest on w skrzynce po lewej stronie panelu deski rozdzielczej. Niestety w tym modelu ciężko szukać w opisie bezpieczników bezpiecznika od spryskiwaczy, bo nie ma go opisanego... :no:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000