Toyota Avensis nie odpala

25 Sty 2021, 08:25

Witam. Mam problem z Toyota Avensis t25, 1.8 2007r mianowicie, auto z rana nie chce odpalić poprzedniego dnia jedziło bez zarzutów. Kręci jednak na zapłonie nie wyświetla się większość kontrolek, nie słuchać pompki paliwa bezpieczniki są okej. Komputer pokazuje mi błędy jak na zdjęciu, z góry dziękuję za każdą pomoc!
Adriannnnn
Obserwowany

25 Sty 2021, 09:57

C1246 to bardzo częsty błąd w Yaris. No ale widocznie w Avensis też jest :)
Problem z pompą ABS. W Yaris jest ona produkcji ATE. Zobacz jaki jest u ciebie.
Natomiast C1201 to obwód czujnika podciśnienia serwa hamulcowego. Ale skoro silnik nie odpala, to może to być problem ze sterowaniem silnikiem. Może to być powiązane z B1261.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sty 2021, 10:13

Pierwszy błąd C1246 może dotyczyć pompy ABS i jest znany w Toyotach. Generalnie wskazuje on na uszkodzony czujnik ciśnienia który jest hydrauliczną część pompy i nie może być wymieniony osobno. Przy tym problemie świecą się zazwyczaj kontrolki trakcji ESP, VCS, TRC OFF i ten system nie działa.

Drugi błąd C1201 wygląda na wywołany przez ten pierwszy bo tu chodzi o problem w obwodzie czujnika serwa (wspomagania układu hamulcowego), może być też inny problem w układzie sterowania silnikiem ale musi być on powiązany z układem VSC.

Nie zgadza mi się za bardzo opis twojego trzeciego błędu bo B odnosi się do nadwozia a ty masz informację o komunikacji sterownika silnika z modułem komfortu...? Moim zdaniem błąd B2161 problem dotyczy pamięci ustawienia przedniego oparcia fotela kierowcy przy komunikacji z modułem komfortu.

Adriannnnn napisał(a):nie wyświetla się większość kontrolek, nie słuchać pompki paliwa bezpieczniki są okej
Jakich kontrolek brakuje? Pompkę nie zawsze słychać choć przy pierwszym przekręceniu powinna chwilę być słyszalna. Kontrolka od immo Ci gaśnie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Sty 2021, 11:08

Zapala się tylko trc off i czerwona lampka oleju ale po chwili gaśnie
Adriannnnn
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowe lusterko wsteczne
    Wprowadzając nowe rozwiązanie technologiczne: cyfrowe lusterko wsteczne dające doskonały obraz, Audi dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo jazdy. Rewolucyjna technologia jeszcze pod koniec tego roku znajdzie się w wyposażeniu ...