Seat ibiza 1.4 benz- dlawienie sie

27 Mar 2014, 08:03

witam, zanim zaczne chce powiedziec ze wiem ze sa takie juz tematy ale zaden konkretnie nic nie wniosl do tego.
mam problem z seatem ibiza 2 1.4 benzyna rok 1996 silnik adb
od pewnego czasu mialem tak ze w trakcie jazdy spadaly mi obroty silnika, zazwyczaj gdy dawalem na luz badz hamowalem. od soboty tj. 22.03.2014 mam problemy z odpalaniem auta, tzn probuje go odpalic ale nie reaguje na nic, dopiero za dziesiatym badz dwudziestym razem zalapauje i obroty silnika skacza z gory na dol i gasnie. bylem u znajomego mechanika wymienilismy swieczki bo i tak dwie byly spalone, wymienilismy wczoraj czujnik halla i teraz lapie za 4 razem tzn odpala silnik, jednak gdy mu chce dac troche gazu zaczyna gasnac. jak sie auto nagrzeje to pozniej odpala i jezdzi praktycznie bez problemu, wiec mam tu pytanie do Was co to moze byc? przepustnica odrazu mowie nie jest zapchana bo tez to sprawdzalismy, ostatnio co zrobilem to tankowalem na statoilu i mylem auto na myjce cisnieniowej, pozniej pojechalem do domu , z domu na ognisko do znajomych i pozniej po ognisku zaczely sie jaja wlasnie z autem (to sie odbylo rowniez w sobote :))

cewka zaplonowa w tym aucie rowniez byla wymieniana ale z jakis rok temu, nie wiem czy to ma znaczenie, ale wole to napisac.
moze lipne paliwo? a moze cos innego;/ nie wiem prosze o jakies porady i sliczne dziekuje za udzielone odpowiedzi.
yoke02
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: seat ibiza 2
Silnik: 60km 1.4 benz
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

27 Mar 2014, 09:54

Kable świece i filtr paliwa oraz powietrza sprawdzałeś?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

27 Mar 2014, 18:28

Tak temat juz rozwiazany. Czujnik temperatury jest zwalony. Kolega kazal odpiac ten czujnik jak nie odpali za pierwszym razem. Odpiolem i zapalil odrazu ... Gdy go podpinalem po 20sec zaczal sie dlawic i zgasl. Dopiero po pewnym czasie z odpietym czujnikiem zalapal . podpiolem go i moglem ruszyc ;)
yoke02
Nowicjusz

27 Mar 2014, 18:29

Po za tym pisalem ze swieczki zostaly wymienione heh ale dzieki za podpowiedzi. Pozdrawiam
yoke02
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Nieoznakowane radiowozy BMW 330i xDrive
    Polska dołączyła do grona krajów, w których samochody marki BMW wspierają funkcjonariuszy Policji w realizowaniu ich wymagających obowiązków. Pierwsza pula 40 samochodów BMW 330i xDrive wyjechała ...