Bora 1.6 sr - dziwnie osłabiony

26 Mar 2014, 01:24

Witam kolegów i koleżanki.
Od początku posiadania mojej Bory, w silniku 1.6 sr 100KM z 2000r. Auto "ma" przejechane 197tys km. Od początku miałem z Nią problem, no ale człowiek głupi i się nakręcił to kupił i ma problem.
Mianowicie jak na ten silnik, wydaje mi się ona dosyć słaba, w porównaniu do Golfa IV mojego znajomego z tym samym silnikiem (1998), wiem że golf jest lżejszy na pewno ale nie aż tak znacznie. Jego auto rwie do przodu bardzie z każdym stopniem wciśnięcia gazu. u mnie czuć przyspieszenie, ale w o wiele mniejszym stopniu, jak dojdę pedałem gazu do pewnego położenia, to później im dalej go wcisnę to nie ma większej reakcji... Teraz i tak już jest lepiej niż po zakupie bo w miarę da się tym jeździć, wcześniej szarpał i strasznie mulił, brak mocy częściowo rozwiązała wymiana przewodów które były w opłakanym stanie, przez chwilę autko chodziło zadowalająco, ale ostatnio znów zauważyłem spadek mocy :/ Ogólnie wymieniłem sondę lambda przed katem, rozrząd, świece, przewody, olej w skrzyni i silniku( obniżona - miska poszła :) ) Mam do wymiany jeszcze sprzęgło i łożyska w skrzyni, oraz lambdę za katem. Czy uważacie że przyczyna może leżeć w którychś z tych elementów? Czy może macie jakieś inne rady co powinienem sprawdzić? Tyle już w Nią włożyłem, że chciałbym się móc nacieszyć a nie musieć sprzedać...
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Mar 2014, 09:37

Pierwsze co mi przychodzi na myśl, to wymienić filtr powietrza ( jeżeli jest zabrudzony ) oraz filtr paliwa.
Kolejna mysl, to to sprzęgło - jak się ślizga, to obroty beda rosły, ale przyśpieszenie będzie marne. Tutaj pomogłoby ci porównanie z tym samym autem - spisać prrzy jakich obrotach na jakim biegu, jaka jest prędkość początkowa samochodu. Taki test warto zrobić jadąc pod lekkie wzniesienie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Mar 2014, 00:22

Filtr powietrza jest w miarę nowy, ostatnio się do niego dobierałem i jest czyściutki. Jak z filtrem paliwa to nie wiem, ale wydaje mi się że był wymieniany po kupnie razem z innymi filtrami. No muszę sprawdzić. a jeśli chodzi o porównanie to tak jak mówię golf mojego kolegi śmiga jak talala, to przez wrażenie z jazdy tym autem zdecydowałem się na 1.6 sr. No z tym że to nie jest do końca ten sam silnik, mój jest z 2000 a jego z 98, mają inna osłonę i ja mam EPC a On ma przepustnice na linkę, nie mam pojęcia czy są jakieś inne różnice, a jeśli są to chyba nie powinny tak wpływać na zachowanie silnika...
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002