Seat Ibiza 1.4 Mpi; silnik traci moc

14 Paź 2014, 17:36

Witam wszystkich użytkowników forum :)
Kupiłem całkiem niedawno Seata Ibizę 1.4 MPi z 2001r. Przez jakieś dwa tygodnie od kupna sprawował się wręcz idealnie i nie miałem z nim problemu. Byłem bardzo zadowolony z kupna. Ostatnio jednak pojawił się problem w czasie jazdy. Wracałem do domu i samochód zaczął mi dziwnie pracować, tzn głośniej i stracił kompletnie na mocy. Pracował tak samo i na benzynie i na LPG. Dotarłem do domu i postawiłem go w garażu na jakiś czas. Za ok godzinę przyszedłem i spróbowałem ponownie go odpalić. Okazało się że na tamten czas było już wszystko w porządku. Jednak ostatnio musiałem jechać w dłuższą trasę i znów przytrafiło mi się ponownie to samo. Zjechałem na pobocze i odczekałem chwilę i próbowałem go ponownie odpalić. Miałem z tym problem. Po kilku próbach uruchomienia silnika udało się go uruchomić lecz zapaliła się kontrolka od diagnostyki silnika. Przejechałem ok 15 km i znów silnik zaczął dziwnie buczeć i stracił na mocy. Kiepsko znam się na autach i dlatego zwracam się z pytaniem do was. Co mu dolega ? Z góry dziękuję za pomoc :)
KushKushBaby
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Seat Ibiza
Silnik: 1.4 MPi
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

15 Paź 2014, 09:54

Loteria całkowita ,a opcji 100...
Polecam diagnostykę za 5 dych u elektryka. Przeczytanie błędów sporo wyjaśni i wykluczy 90% możliwych usterek.
Od tego bym zaczął.
Sam to możesz sprawdzić czy auto podczas trwania takie awarii nie kopci z wydechu,co dzieje się w tym czasie z temperatura silnika. Ważne czy nie ubywa płynu chłodniczego w zbiorniku. Sprawdź czy nie ma jego sinych śladów w oleju w silniku (na bagnecie i pod korkiem wlewu oleju). Zobaczymy co dalej jak elektryk przeleci kompa VAG-em. Moim zdaniem to może być duperel. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

15 Paź 2014, 11:13

Z płynem chłodniczym jest wszystko okej. Nie ubywa żadnych płynów. Oczywiście w najbliższym czasie zaprowadzę go do mechanika bo wydaje mi się ze sam nie wiele zdziałam. Mam nadzieję że to tak ja mówisz duperel i nie będę musiał inwestować dużych pieniędzy. Dzięki za odpowiedź :)
KushKushBaby
Nowicjusz

15 Paź 2014, 11:50

Napisz jak się sytuacja rozwinęła. :)
artur73
Awatar użytkownika

16 Paź 2014, 10:01

Otóż dzisiaj byłem u mechanika, który próbował go podpiąć pod komputer. Mechanik powiedział że nie może połączyć się z silnikiem. Wysłał mnie do elektryka i bo stwierdził ze jest coś nie tak z instalacją, bo jego komputer nie może nic odczytać. Dopiero gdy elektryk do tego zajrzy mechanik będzie w stanie coś powiedzieć. Jak na razie sam nic nie wiem. :/
KushKushBaby
Nowicjusz

16 Paź 2014, 12:51

No to czekamy.
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...