Seat Ibiza 1.4 Mpi; silnik traci moc

14 Paź 2014, 17:36

Witam wszystkich użytkowników forum :)
Kupiłem całkiem niedawno Seata Ibizę 1.4 MPi z 2001r. Przez jakieś dwa tygodnie od kupna sprawował się wręcz idealnie i nie miałem z nim problemu. Byłem bardzo zadowolony z kupna. Ostatnio jednak pojawił się problem w czasie jazdy. Wracałem do domu i samochód zaczął mi dziwnie pracować, tzn głośniej i stracił kompletnie na mocy. Pracował tak samo i na benzynie i na LPG. Dotarłem do domu i postawiłem go w garażu na jakiś czas. Za ok godzinę przyszedłem i spróbowałem ponownie go odpalić. Okazało się że na tamten czas było już wszystko w porządku. Jednak ostatnio musiałem jechać w dłuższą trasę i znów przytrafiło mi się ponownie to samo. Zjechałem na pobocze i odczekałem chwilę i próbowałem go ponownie odpalić. Miałem z tym problem. Po kilku próbach uruchomienia silnika udało się go uruchomić lecz zapaliła się kontrolka od diagnostyki silnika. Przejechałem ok 15 km i znów silnik zaczął dziwnie buczeć i stracił na mocy. Kiepsko znam się na autach i dlatego zwracam się z pytaniem do was. Co mu dolega ? Z góry dziękuję za pomoc :)
KushKushBaby
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Seat Ibiza
Silnik: 1.4 MPi
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

15 Paź 2014, 09:54

Loteria całkowita ,a opcji 100...
Polecam diagnostykę za 5 dych u elektryka. Przeczytanie błędów sporo wyjaśni i wykluczy 90% możliwych usterek.
Od tego bym zaczął.
Sam to możesz sprawdzić czy auto podczas trwania takie awarii nie kopci z wydechu,co dzieje się w tym czasie z temperatura silnika. Ważne czy nie ubywa płynu chłodniczego w zbiorniku. Sprawdź czy nie ma jego sinych śladów w oleju w silniku (na bagnecie i pod korkiem wlewu oleju). Zobaczymy co dalej jak elektryk przeleci kompa VAG-em. Moim zdaniem to może być duperel. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

15 Paź 2014, 11:13

Z płynem chłodniczym jest wszystko okej. Nie ubywa żadnych płynów. Oczywiście w najbliższym czasie zaprowadzę go do mechanika bo wydaje mi się ze sam nie wiele zdziałam. Mam nadzieję że to tak ja mówisz duperel i nie będę musiał inwestować dużych pieniędzy. Dzięki za odpowiedź :)
KushKushBaby
Nowicjusz

15 Paź 2014, 11:50

Napisz jak się sytuacja rozwinęła. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

16 Paź 2014, 10:01

Otóż dzisiaj byłem u mechanika, który próbował go podpiąć pod komputer. Mechanik powiedział że nie może połączyć się z silnikiem. Wysłał mnie do elektryka i bo stwierdził ze jest coś nie tak z instalacją, bo jego komputer nie może nic odczytać. Dopiero gdy elektryk do tego zajrzy mechanik będzie w stanie coś powiedzieć. Jak na razie sam nic nie wiem. :/
KushKushBaby
Nowicjusz

16 Paź 2014, 12:51

No to czekamy.