Seat Ibiza 1.4TDI 2004 - ciężko odpala

29 Lis 2010, 21:16

Witam. Posiadam ibiza taka jak w temacie. Gdy ja odpalam to trzesie ja jak by sie swinie o nia obijaly. Podejrzewam, ze to silnik wywoluje takie drgania. Ktos mi mowil, ze to moze byc wina swiec, ze jedna nie dziala i silnik odpala na trzech swiecach dlatego sie meczy. Ale swiecie sa OK! Wiec co to moze byc? Dzis wzialem akumulator do domu zeby podladowac, ale czy to cos zmieni... Przypominam, Seat Ibiza 1.4TDI z 2004roku.

ps. Trzepie nim szczegolnie na zimnym silniku.
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

30 Lis 2010, 15:21

mam to samo w volvo s40 i tez nie wiem o co chodzi ^^
p5ych4
Nowicjusz

Miejscowość: Siemiatycze

30 Lis 2010, 19:41

Ładowanie akumulatora nic nie dało. Akumulator był i jest dobry. Dalej nim trzepie na zimnym.
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

01 Gru 2010, 08:54

Podjedz na diagnostyke. Może silnik pracuje w trybie awaryjnym. Ja tak miałem w Focusie TDCI z 2008 roku. Zepsuła sie sonda lambda i silnik przeszedł w tryb awaryjny i tez tak nim trzesło
malarki
Początkujący

Miejscowość: kraków

29 Mar 2011, 10:51

malarki napisał(a):Podjedz na diagnostyke. Może silnik pracuje w trybie awaryjnym. Ja tak miałem w Focusie TDCI z 2008 roku. Zepsuła sie sonda lambda i silnik przeszedł w tryb awaryjny i tez tak nim trzesło

Byłem na diagnostyce 2x, za pierwszym razem wykasowali błędy tj. czujnik położenia wałka rozrządu - G40 + jeszcze jeden błąd, też jakiś czujnik. Po jakimś czasie czas znowu pokazały się kontroli, to podjechałem do serwisu, pokasowali te same błędy i powiedzieli, że jak jeszcze raz wyskoczą, to trzeba będzie wymienić to co pokazuje komputer.

Gdy rano odpalam to strasznie nim trzepie, a na ciepłym czasem nie chce odpalić. Rozrusznik kręci, świece ok więc może nie czekać tylko jechać i powymieniać te czujniki??
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Mar 2011, 13:35

Pierwsze to sprawdź czy świece są od jednego producenta,jeśli tak to najprawdopodobniej któraś lub któreś, nie są takie sprawne jak być powinny i dlatego silnikiem trzepie.Jeśli świece nie rozgrzewają się jednakowo szybko,to można spodziewać się bacy z trzodą chlewną obijającą zadkami o silnik przy odpalaniu :grin: .Gdy gorący,trzepie też?!

[ Dodano: 29 Marzec 2011, 16:39 ]
Nie doczytałem,czasami na gorącym nie chce odpalić?!To niestety trzeba wymienić to, co wskazuje komputer.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

29 Mar 2011, 21:12

PhantomASA1 napisał(a):Pierwsze to sprawdź czy świece są od jednego producenta,jeśli tak to najprawdopodobniej któraś lub któreś, nie są takie sprawne jak być powinny i dlatego silnikiem trzepie.Jeśli świece nie rozgrzewają się jednakowo szybko,to można spodziewać się bacy z trzodą chlewną obijającą zadkami o silnik przy odpalaniu :grin: .Gdy gorący,trzepie też?!

[ Dodano: 29 Marzec 2011, 16:39 ]
Nie doczytałem,czasami na gorącym nie chce odpalić?!To niestety trzeba wymienić to, co wskazuje komputer.

No tak, na rozgrzanym kiedyś miał chwile, że nie odpalał. A teraz odpala tylko też nim trzęsie, tylko, że dużo mniej niż rano na zimnym. Świece były sprawdzane, wszystkie są ok.
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Mar 2011, 07:26

Sprawdź poduszki pod silnikiem oraz kondycję rozrusznika.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)