Seat ibiza 1995 rok, problemy

22 Paź 2006, 18:05

:roll: Poniewaz moja znajomosc samochodu ogranicza sie tylko do prowadzenia wymiany kola i wszelkich plynow ,zwracam sie do was z moim problelm. Kupilem seata Ibize z 1995 roku samochod w swietnym stanie.Zadko nim jezdze czasami do sklepu zadko po za miasto. Dzis wybralem sie do miasta wszystko bylo w pozadku ,ale samochod zaczol mi szarapac na malych obrotach i przy ruszaniu na swiatlach zupelnie jak by mu brakowalo paliwa. Kontrolka pokazywala po wyzej 1/4 zbiornika,ale i tak podjechalem do CPN i zatankowalem ,pozniej juz bylo dobrze ale sytuacja ta sie jeszcze powtorzyla chodz nie tak jak poprzednio. Kiedy auto zaczelo szarapc musialem mocno gazowac zeby nie zgasl silnik. Nie mam pojecia co to moze byc .Mam jeszcze jeden problem przy wiekszych predkosciach kiedy sie trzyma noge na pedale gazu cos zaczyna piszczec ,jest to jak by alarm ,taki podobny jak sie swiatel nie wylaczy .Myslalem ze samochod ma jakies czujniki kiedy np braknie plynow ,ale wszystkie plyny sa w normie.Czy komus zdazylo sie cos podobnego w tym modelu?? Dziekuje z gory za odpowiedzi pozdrawiam .
rwalet
Nowicjusz

Miejscowość: Birmingham
  • 22 Paź 2006, 19:27

Według mnie świece albo przewody WN. Jeśli dzieje się to tylko na niskich obrotach to może to być wina silniczka krokowego.
    W tym drugim pasek alternatora - może być już w złym stanie, albo jest słabo napięty, ale jeśli mówisz, że takie coś występuje tylko przy większych prędkościach to według mnie winna temu będzie linka prędkościomierza.
    Pozdrawiam.
    arek_89
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

25 Paź 2006, 20:10

:cry: teraz to juz mam nawet problemy z odpaleniem :/. Musze dlugo prubowac zeby odpalil ale przeca tak nie mozna . Kiedy juz odpali jest oki chodzi bez problemu ,ale gdy naciskam gwaltownie pedla gazu zaczyna sie dusic i gasnie. A kiedy naciskam powoli jest ok!!! Czy moze to byc filtr paliwa czy jednak to od swiec albo od kabli?? Juz nie wiem.
    pozdrawiam:)
    rwalet
    Nowicjusz

Miejscowość: Birmingham

27 Paź 2006, 19:23

Witam,
    Może zatankowałeś kiepskiej jakości paliwo z jakimiś brudami. Miałem kiedyś taki problem w ibizie trzeba było wyciągnąć zbiornik i okazało się że ze środka zostałe wyjęte prawie dwa litrowe słoiki takiej galaretowatej mazi ;/ Samochód miał podobne objawy do tych co opisałeś. Filtr przez to był tak zapchany że paliwo z ledwością się przez niego przedostawało.
    Pozdro. Kacper
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999