Seat Ibiza 2 FL 1.4 60km 3 błędy.

08 Maj 2014, 14:12

Witam! Cały czas rozmyślam co może być przyczyną delikatnego falowania obrotów w ibizie. Głowica zrobiona swiece kable nowe. Jedynie co to brak katalizatora a mam 2 sondy. Dzisiaj podłączyłem komputer i zobaczyłem 3 błędy. Są one już od samego początku.
16523 - sonda lambda wolna odpowiedź (strona 1 czujnik 2 ) brak osprzętu/nie związane ze sprzętem
16525 - Sonda lambda podgrzewacz (strona 1 czujnik 2 )brak osprzętu/ nie związane ze sprzętem
16518 - Sonda lambda brak zmian napięcia ( strona 1 czujnik 1) brak osprzętu/ nie związane ze sprzętem.

Jeszcze nie raz wyskakuje błąd w postaci komunikatu brak katalizatora.

Moje pytanie jest następujące lepiej kupić sondy i wymienić czy inwestować w katalizator bo może to być przyczyną falowania ?
Matuś
Nowicjusz

Auto: SEAT IBIZA 2FL
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Maj 2014, 10:11

Brak katalizatora jest efektem złych odczytów sond. Sama wymiana sond nic nie da. Trzeba założyć katalizator i nie wiadomo czy nie wyminieć sond. Ale po założenia katalizatora, będzie to widać. Falowanie obrotów może być jak najbardziej tego powodem. Co gorsza - drugiej sondy ( tej za katem ) nie das ię tak łatwo oszukać. Poczytaj o tym w necie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Maj 2014, 11:18

Ok najpierw kupię katalizator bo znalazłem ładny cały wydech uszczelnię bo nie raz spaliny czuć w środku aż i dalej będę myślał. Na pewno auto będzie cichsze prawda ?
Matuś
Nowicjusz

Auto: SEAT IBIZA 2FL
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna