Seat Ibiza 4, 1.6 MPI - skrzynia biegów wyje

10 Sie 2019, 16:23

Witam wszystkich:) mam problem dotyczący wycia ze skrzyni .. jakieś 30 tyś km temu zaczęło mi wyć.. odwiedziłem kilku mechaników jeden stwierdził że lozysko w kole , wymienił i wyje dalej. Drugi chciał mi skrzynie wymienić lecz się nie zgodziłem. Trzeci powiedział że w skrzyni biegów układ różnicowy się rozpada i mam tak jeździć bo mogę tak jeździć jeszcze 100 tyś i przejechałem już 30 tyś tak i bez zmian. Biegi wchodzą normalnie poprostu wyje na każdym biegu , na luzie i przy wciśniętym sprzęgle też wyje. Myślałem że gdy sprzęgło jest wciśnięte to nie powinna wyć skrzynia ? Jaka jest prawda? Może to lozysko sprzęgła jest winne? Proszę o poradę gdyż chciałbym je sprzedać a ludzie się wahaja mimo że cena jest atrakcyjna a stan auta bardzo fajny.
camill16
Nowicjusz

13 Sie 2019, 11:14

camill16 napisał(a):na luzie i przy wciśniętym sprzęgle też wyje. Myślałem że gdy sprzęgło jest wciśnięte to nie powinna wyć skrzynia ?
Wciskając sprzęgło rozłączasz skrzynię od silnika i w tym momencie ona nie pracuje więc nie może wyć. Jeżeli dalej wyje i dodając gazu to wycie zmienia swój ton to musi ono pochodzić z silnika a nie ze skrzyni biegów. Przynajmniej tyle wnioskuję z tego co opisałeś.

Słuchałeś dokładnie skąd ten dźwięk może dochodzić?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Sie 2019, 20:42

To takie wycie ala szuranie metaliczne .. jak jest ciepło na dworze to bardziej je słychać. Może to rozrząd? Rozrząd jest na łańcuszku.
camill16
Nowicjusz

19 Sie 2019, 00:25

Na zimnym silniku ten odglos jest glosniejszy?
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Sie 2019, 15:22

camill16 napisał(a):jak jest ciepło na dworze to bardziej je słychać. Może to rozrząd? Rozrząd jest na łańcuszku
Tu chyba by była bardziej różnica przy zimnym i ciepłym silniku. Temperatura na dworzu ma mniejszy wpływ.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT - komfort i sportowe osiągi - lista TOP 5
    Sportowe dwudrzwiowe coupe klasy premium to segment, który nie poddaje się chwilowej modzie. Samochody te od lat zapewniają użytkownikowi nie tylko sportowe osiągi, ale również komfortowe warunki podróży. ...
    Na przejeździe pierwszeństwo ma zawsze pociąg!
    Podróżując samochodem często na naszej drodze napotykamy na przejazdy kolejowe, czyli skrzyżowania torów kolejowych z drogami publicznymi. W Polsce na 380 tys. km dróg publicznych, występuje 15 867 przejazdów ...