Seat Ibiza 4, 1.6 MPI - skrzynia biegów wyje

10 Sie 2019, 16:23

Witam wszystkich:) mam problem dotyczący wycia ze skrzyni .. jakieś 30 tyś km temu zaczęło mi wyć.. odwiedziłem kilku mechaników jeden stwierdził że lozysko w kole , wymienił i wyje dalej. Drugi chciał mi skrzynie wymienić lecz się nie zgodziłem. Trzeci powiedział że w skrzyni biegów układ różnicowy się rozpada i mam tak jeździć bo mogę tak jeździć jeszcze 100 tyś i przejechałem już 30 tyś tak i bez zmian. Biegi wchodzą normalnie poprostu wyje na każdym biegu , na luzie i przy wciśniętym sprzęgle też wyje. Myślałem że gdy sprzęgło jest wciśnięte to nie powinna wyć skrzynia ? Jaka jest prawda? Może to lozysko sprzęgła jest winne? Proszę o poradę gdyż chciałbym je sprzedać a ludzie się wahaja mimo że cena jest atrakcyjna a stan auta bardzo fajny.
camill16
Nowicjusz

13 Sie 2019, 11:14

camill16 napisał(a):na luzie i przy wciśniętym sprzęgle też wyje. Myślałem że gdy sprzęgło jest wciśnięte to nie powinna wyć skrzynia ?
Wciskając sprzęgło rozłączasz skrzynię od silnika i w tym momencie ona nie pracuje więc nie może wyć. Jeżeli dalej wyje i dodając gazu to wycie zmienia swój ton to musi ono pochodzić z silnika a nie ze skrzyni biegów. Przynajmniej tyle wnioskuję z tego co opisałeś.

Słuchałeś dokładnie skąd ten dźwięk może dochodzić?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Sie 2019, 20:42

To takie wycie ala szuranie metaliczne .. jak jest ciepło na dworze to bardziej je słychać. Może to rozrząd? Rozrząd jest na łańcuszku.
camill16
Nowicjusz

19 Sie 2019, 00:25

Na zimnym silniku ten odglos jest glosniejszy?
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Sie 2019, 15:22

camill16 napisał(a):jak jest ciepło na dworze to bardziej je słychać. Może to rozrząd? Rozrząd jest na łańcuszku
Tu chyba by była bardziej różnica przy zimnym i ciepłym silniku. Temperatura na dworzu ma mniejszy wpływ.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!