JATCO JF506E Czy wymieniać 15 letni olej(fabryczny) po 230tys przebieg

29 Sie 2019, 15:16

Witam. Auto jakie posiadam to Ford Mondeo MK3 2004rok (pierwszy lift) 2.0 TDCI DIESEL 115km skrzynia automatyczna 5 biegowa jatco jf506e. Przebieg 230tys km(przebieg potwierdzony, nie był kręcony). Olej w skrzynia jest jeszcze fabryczny. Nie był zmieniany na 100%. Skrzynia ogólnie działa bardzo dobrze zmienia biegi poprawinie na zimnym oleju (nawet w mrozy -10 stopni) jak i na mocno rozgrzanym. W komputerze nie pojawiaja sie zadne błędy ze skrzyni. Jedyne do czego mozna sie przyczepić to czasem twardo zmienia bieg z 2 na 3 ale co ciekawe nie zawsze(jak czytałem w internecie to duzo osob ma z tym problem ze twardo zmienia,lekko szarpnie przy zmienie z 2 na 3 i tez nie zawsze) moze ta skrzynia tak ma?

Główne pytanie czy statyczna wymiana oleju który ma 15 lat i przebieg 230tys moze zaszkodzić tej skrzyni? Moge zepsuć poprawnie działajaca skrzynie statyczna wymiana oleju? Bo jezeli teraz na starym wszystko działa poprawnie to czy na nowym moze zaczać szarpać i wariowac? Prosze o podpowiedz co byście zrobili? Zalezy mi zeby to auto jeszcze dlugo pojezdzilo i zeby zachować je w dobrym stanie.

ps. Mam taki pomysł zeby zmienić olej statycznie 3 razy na Revenol. Tz. spuszczam stary olej, zalewam nowy jezdzie kilkaset km. Drugi raz spuszczam oleju, zalewam nowy i jezdze kilkaset km. Trzeci raz spuszczam olej, zalewm i juz zostawiam na jakies 30tys. Chce to zrobic sam i nie chce jechac na wymiane dynamiczna.
kamilns
Obserwowany

30 Sie 2019, 11:11

Jeżeli olej w skrzyni jest klarowny i nie śmierdzi spalenizną to ja bym wymienił dynamicznie wraz z filtrem oleju. Masz duży przebieg i w tym czasie tak naprawdę olej już powinien być zmieniony około trzech razy. Musisz pamiętać że olej starzeje się przez co jego właściwości smarne pogorszają się.

Po wymianie oleju robisz adaptację skrzyni i powinno być ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

01 Wrz 2019, 12:24

Najpierw trzeba zlać do pojemnika powiedzmy pół l.oleju,poczekać z pół h.i ocenić dno pojemnika po odlaniu oleju z góry,osad,jeśli osad będzie to ja oleju bym nie wymieniał,wymiana może tylko pogorszyć pracę skrzyni,remont,jest możliwe jednak,iż nawet po takim przebiegu osadu z tarczek może nie być,wtedy śmiało można olej wymieniać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Yeti i Octavia Scout we flocie TOPR-u
    SKODA Polska przekazała ratownikom Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego dwa kolejne modele - Yeti i Octavię Scout. 15 stycznia 2013 roku nastąpiło oficjalne przekazanie kluczyków do dwóch modeli ...