Seat Ibiza 6l - EPC, CHECK

24 Lip 2018, 20:24

Witam,

Samochód: Seat Ibiza 6L 2005, 16V, 75km, benzyna

Opis problemu: czas usterki około 2 miesięcy - co jakiś czas zapalające się kontrolki EPC i CHECK (przeważnie równocześnie, ale nie ma reguły czasem osobno). Trzykrotnie zdarzyło się, iż przy zapaleniu kontrolki EPC samochód nie reagował na nacisk pedału gazu - nie przyśpieszał (po ponownym odpaleniu wszystko ok). Ostatnio dwukrotnie zdarzyło się, że światła stop zaczęły się cały czas świecić (również przy braku zapłonu) przy równoczesnym zapaleniu obu kontrolek, po ruszeniu czujnika hamulca i jego wtyczki problem zniknął - kontrolki zostały i po pewnym czasie zniknęły - najpierw EPC następnie po około 20km CHECK.
Światła stop wszystkie sprawne.
Czy może być to jakiś problem z czujnikiem hamulca, że robi jakieś zwarcie pomimo normalnego działania (oprócz tych 2 przypadków) czy może być to jakiś poważniejszy problem. Pod komputerem brak błędów jednak przy braku zaświeconych kontrolek był diagnozowany.
anatoll
Nowicjusz

Miejscowość: zabrze

25 Lip 2018, 10:07

Myślę że w twoim przypadku problemem może być włącznik światła stop który znajduje się nad pedałem hamulca. Sprawdź też żarówki wszystkich trzech świateł stopu czy są ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne