Seat Ibiza 6L stukające hamulce?

29 Cze 2022, 01:45

Witam. Jakiś czas temu miałem problem ze stukaniem z prawego koła. Z reguły pojawiał się podczas jazdy ze stałą prędkością, po każdym naciśnięciu hamulca lub dodania gazu przestawało stukać. Dodam, że im dłużej jechałem, to z czasem się bardziej nasilało, coś jakby pod wpływem temperatury. Podjechałem do "mechanika", który za bardzo nic nie mógł znaleźć. Wyjął klocki hamulcowe i owszem są już w jakimś stopniu zużyte, ale zamontował wszystko z powrotem i od niego odjechałem. Co ciekawe od tamtego czasu zrobiłem z 500 kilometrów i z prawego koła jest cisza i nawet przestały popiskiwać.
Aczkolwiek wczoraj pojawił się ten dźwięk tylko z lewego koła... Dodam, że tarcze hamulcowe to Rotinger, a klocki Ferodo DS Performance z przebiegiem ~40 tys km. I moje pytanie czy hamulce mogą stukać czy problem leży gdzie indziej?
Cybul99
Początkujący

Prawo jazdy: 05 01 2018
Auto: Seat Ibiza
Silnik: ASZ
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Cze 2022, 08:28

Z Twojego opisu wygląda to tak że problem był faktycznie związany z klockami skoro po ich wyjeciu oczyszczeniu prowadnic i ponownym założeniu przestały stukać. Przypuszczam że z lewym kołem może być podobnie skoro słyszysz podobne stukanie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działają aukcje samochodów poleasingowych?
    Kupno samochodu jest zawsze niemałym wyzwaniem. I dotyczy to zarówno małych oraz średnich przedsiębiorców, jak i osób prywatnych. Spora część używanych samochodów sprzedawana jest przez handlarzy, ...
    Jakie powinny być nawyki dobrego kierowcy?
    Mianem dobrego kierowcy określamy osobę która stara się popełniać jak najmniej błędów podczas prowadzenia i użytkowania auta. Taki kierowca powinien również dbać o swoje auto i regularnie poddawać je ...