Przetaczanie tarcz hamulcowych. Prośba o wasze opinie

27 Cze 2022, 07:45

Przetaczanie tarcz hamulcowych zwykliśmy traktować jako rozwiązanie nieprofesjonalne, kojarząc taką usługę z czasami, gdy powszechny niedobór części eksploatacyjnych był standardem. Tymczasem koncerny samochodowe zwykle nie tylko dopuszczają procedurę przetaczania tarcz hamulcowych ale wielu krajach stanowi ona rekomendowaną alternatywę dla wymiany. Natomiast faktem jest, że często spotkać można tarcze zepsute na tokarce niż profesjonalnie przetoczone - a to już igranie z życiem ludzkim. Chcąc z sercem podejść do sprawy trzeba uczciwie powiedzieć, że w przypadku najtańszych tarcz toczenie jest nieuzasadnione ekonomicznie. Tak samo jak niedopuszczalne jest przetoczenie tarczy poniżej minimum przewidzianego przez producenta.
Dlatego prośba o opinie i wasze doświadczenia. Nie będzie więc miarodajną opinia "bo mnie się wydaje" natomiast cenną będzie każda z szerokim opisem przyczyn, skutków i własnych doświadczeń.
Więcej w filmie:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

RegenTarczHam
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2

27 Cze 2022, 10:31

W dzisiejszych czasach taniej jest kupić nowe tarcze niż je przetaczać, wyjątkiem są jakieś ekstremalne przypadki jak brak szybkiej dostępności lub kosmiczna cena.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Cze 2022, 11:01

Przy cenie nowej tarczy na poziomie 100 zł przyznaję rację. Choć nie liczyłbym, że za 100 zł kupię tarczę z dobrego materiału. Więc przy tanich tarczach to mija się z celem. Zaczyna nabierać to sensu przy tarczach od 300 zł za sztukę lub ekstremalnie niedostępnych. Prawda też jest taka, że oprócz błędu montażu (najczęściej się zdarza) kolejny powód do przetoczenia lub wymiany, to wymiana klocków. Mitem jest, to że wystarczy zmienić tylko klocki, bo tarcza "wygląda dobrze". Zanim się to dotrze, to droga hamowania jest do 40% wydłużona i może w ekstremalnych przypadkach grozić utratą życia, że o zwichrowaniu i punktowym przegrzaniu nie wspomnę. A czy toczyć, czy wymieniać ? Każdy niech wybiera sam pamiętając, że za 20 zeta, to sobie można kupić flaszkę a nie przetoczyć tarczę zgodnie z wymaganiami i strukturą powierzchni narzuconą przez producenta.
RegenTarczHam
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Cze 2022, 15:20

@Kao ma tu rację dzisiaj przetaczanie może być słaba alternatywa. Trzeba też wiedzieć jakie tarcze jakościowo mamy na samochodzie założone. Poza tym po przetoczeniu tarcza która będzie na granicy grubości to też nie za dobra opcja bo pewnie minimalną tą wartość przekroczy na założonych nowych klockach po takim toczeniu w niedługim czasie. Dlatego nie można moim zdaniem tu za bardzo porównać nowej tarczy do przetaczanej. To trochę tak jak byś porównał nową oponę do bieżnikowanej albo nawet i nie bo tu tarcza po przetoczeniu będzie cieńsza od nowej.

RegenTarczHam napisał(a):Przy cenie nowej tarczy na poziomie 100 zł przyznaję rację. Choć nie liczyłbym, że za 100 zł kupię tarczę z dobrego materiału.
Myślę, że przy cenach na poziome do 300zł, a w tym budżecie kupimy już dobre tarcze do większości samochodów.

Jak by toczenie tarczy kosztowało max 30% nowej to bym się zastanawiał ale jak mam wydać ponad 50% na taką usługę to nawet nie ma się nad czym zastanawiać i lepiej tu kupić nowe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Cze 2022, 16:58

Jak by toczenie tarczy kosztowało max 30% nowej to bym się zastanawiał ale jak mam wydać ponad 50% na taką usługę to nawet nie ma się nad czym zastanawiać i lepiej tu kupić nowe.

To bardzo rozsądne podejście do sprawy. Zresztą to wyjaśnia dlaczego odsyłam część klientów do sklepu po nowe.
RegenTarczHam
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Cze 2022, 21:23

RegenTarczHam napisał(a):Dlatego prośba o opinie i wasze doświadczenia.
Dawno już nie oddawałem tarcz do przetoczenia . Ze względów ekonomicznych . Tanie tarcze do wymiany . W przeszłości zdarzały się tzw zjawiskowe , drogie nie ze względu na zużycie a na bicie przy hamowaniu . Pokrzywione . Wtedy oddawałem do obróbki do producenta pana Mikody . Mam blisko do niego . Toczył , szlifował , tarcza wyglądała jak nowa . Pomijam minimalną grubość bo nie o to tutaj chodzi . Ważne że po tym zabiegu nie było bicia podczas hamowania . Tutaj
RegenTarczHam napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=94_-8QCMf48
pokazujecie czujnikiem zegarowym odchyłki ale na maszynie do przetaczania . To według mnie jest nieistotne , takie tam czarowanie . Ważne jest jakie są odchyłki po zamontowaniu przetoczonej tarczy na piastę . Jest tutaj pewien tzw myk :wink:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kia Niro Hybrid - test spalania
    Ten kompaktowy crossover jest jedynym w tym zestawieniu reprezentantem innego kraju niż Japonia. Oferowany od 2016 roku przez koncern Kia model Niro jest pierwszym crossoverem tej marki z napędem hybrydowym. W 2019 roku poddano ...

28 Cze 2022, 21:42

Ma Pan rację, na filmie można odnieść takie wrażenie. Trudno w pierwszym filmie zawrzeć wszystko. Sposób pomiaru będzie pokazany w którymś odcinku. Jeśli wziąć dosłownie to co zostało pokazane zawsze będzie 0. Natomiast nie zostało pokazane, że pomiar wykonywany jest 8 razy i za każdym razem tarcza jest przesuwana o 1/8 obrotu. Oczywiście sugerujemy klientowi przed montażem pomiar piasty. Zachęcam do śledzenia kanału, ponieważ wszelkie krytyczne uwagi, to podniesienie naszego bezpieczeństwa. Owszem mam patent z mechaniki na swoim koncie ale to nie jest patent na wszechwiedzę. Wiem jednak, że zwracanie uwagi na szczegóły prowadzi do poprawy. Dziękuję i pozdrawiam.
RegenTarczHam
Nowicjusz
Awatar użytkownika