Seat ibiza-czyszczenie ukladu olejowego

05 Sty 2009, 15:36

witam.w moim silniku mam peknietą uszczelke pod głowica przez co w moim układzie olejowym jest duzo żołtej mazi.jak i czym ją wyczyścić?z góry dzieki :wink:
kamilh78
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie
  • 05 Sty 2009, 15:53

Najlepiej wymień uszczelkę i olej. Jeśli w dodatku masz podwyższony stan oleju to nie ma na co czekać, bo jego właściwości znacznie się pogorszyły
    Ostrożność nie jest tchórzostwem.
    Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
    Martoro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

05 Sty 2009, 16:48

masz uszkodzona uszczelke pomiedzy kanałem olejowym a kanałami z ciesza chłodzącą i płyn idzie w olej wymień uszczelke i olej i to wszystko
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

05 Sty 2009, 21:37

własnie jestem w trakcie wymiany uszczelki,ale chodzi mi o oczyszczenie wszystkich kanałow olejowych z żołtej mazi.chodzi mi min.o korpus silnika bo głowice dałem do planowania i sprawdzenia jej szczelności.czy musze rozkrecac cały korpus cz tylko miske olejową przeczyścić :?:
    kamilh78
    Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

06 Sty 2009, 07:51

ja na twoim miejscu spuscił bym tylko olej zalał nowy i najwyzej po paru km jak sie silnik rozgrzeje zrobił bym znowu wymiane oleju, a ten szlam jest tylko w misce takze spłynie z olejem szkoda twojej roboty
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

06 Sty 2009, 09:17

Najlepiej wlać olej spuszczony z innego silnika przy wymianie i po zagrzaniu spuścić.Czynność tą można powtorzyć.Potem trzeba wymienić filtr oleju i wlać nowy olej.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
      Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...