Seat Ibiza III 1.9 TDI vs Opel Corsa c 1.7 DTI

12 Paź 2010, 09:10

Witam wszystkich, zamierzam się do kupna swojego pierwszego samochodu:) i bardzo proszę o jakies porady i wskazówki. Szukam samochodu do 12000zł, z silnikiem diesla, nalepiej 5 drzwiowy ale może byc też 3 drzwiowy. Zwróciłem uwagę na Seata Ibizę III 1.9 TDI 110KM , Opla Corsę C 1.7 DTI 75KM i NISSANA Almerę również z silnikiem diesla. Zalezy mi na tym aby samochód był w miarę tani w eksploatacji, mam tu na myśli spalanie oraz ceny części i oczywiści awaryjność. Samochód ma służyć głównie do jazdy po mieście ale chcialbym żeby był w miarę rzwawy w trasie. Jak narazie wyczytałem że sporo osób narzeka na corsę, głównie na wrażliwość na paliwo zbyt miekkie zawieszenie i dużo drobnych, denerwujących usterek. W przypadku Ibizy wyczytałem jedynie powtarzające sie narzekania na skrzypienie plastików i głośną pracę silnika ale jak dlamnie to drobiazgi. Co do nissana to ciężko mi znaleźć jakieś pokrywające się opinie. W chwili obecnej najbardziej pasuje mi Ibiza ale chciałbym prosić o opinię osoby która zna się na tym lepiej lub kogoś kto ma którys z tych samochodów i mógłby podzielic się zemna swoimi wrażeniami. Byc może żaden z tych samochodów nie jest odpowiedni, jeżeli macie jakies swoje propozycje to jestem otwarty na wszelkie uwagi:)
Murphy1982
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW ActiveHybrid 3
    Podwyższona sprawność, której towarzyszy lepsza dynamika samochodu BMW ActiveHybrid 3, to wynik połączenia cenionego i nagradzanego silnika spalinowego z innowacyjnym napędem elektrycznym. Technologia BMW TwinPower ...