Seat Ibiza III (2003) - Brak ładowania akumulatora przy niskich obrota

05 Kwi 2020, 22:42

Witam na wstępie powiem ze jestem niedoświadczony jeśli chodzi o motoryzacje i proszę o wyrozumiałość :roll:

Problem zaczął się gdy podczas jazdy zapaliła się kontrolka od akumulatora (świeciła ona nieprzerwanie podczas jazdy). Po kilku km auto stanelo. Na szczęście stało się to obok domu mojego dziadka więc naładowalismy trochę akumulator żeby dojechać do domu. Na miejscu razem z teściem (niegdyś mial do czynienia z mechanika samochodowa) wymontowalismy altermator w celu zbadania przyczyny i okazało się że szczotki są do wymiany. Załozyl on szczotki które miał u siebie w garażu (kwadratowe a z tego co mówił powinny być owalne ale powinny się dotrzeć po jakimś czasie). Po założeniu altermatora na miejsce i jeździe "próbnej" okazało się że problem jest nadal z tym że kontrolka nie świeci się non-stop tylko przy niskich obrotach. Myślałem że trzeba dotrzeć te szczotki ale akumulator znów rozładował się po kilku km. Ktoś ma pomysł o co tu może chodzić? Czy to możliwe że potrzeba czasu aż te kwadratowe szczotki się dotrą? Z góry dziękuję za Rady jeszcze raz przepraszam za niedociągnięcia w mojej wypowiedzi
pawel010794
Obserwowany

05 Kwi 2020, 23:16

pawel010794 napisał(a):ale powinny się dotrzeć po jakimś czasie
jak ja lubię takich szpeców :mrgreen:

pawel010794 napisał(a):Ktoś ma pomysł o co tu może chodzić?
no pewnie, założyć szczotki takie jak powinne być :!: występują pewnie z regulatorem napięcią więc zmienić tą część i prawdopodobnie będzie hulać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Kwi 2020, 00:24

Dziękuję bardzo! Dam znać czy pomoglo :ok:
pawel010794
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Transport ładunków sypkich
    Do przewozu sypkich i suchych produktów luzem niezbędny jest odpowiedni sprzęt oraz wykwalifikowana kadra. Ważne jest także wieloletnie doświadczenie pozwalające odpowiednio transport przygotować oraz przewidzieć prawdopodobne ...