Seat Ibiza III 2006r. - spadające obroty.

17 Kwi 2020, 13:18

Witam, zauważyłem dzisiaj u siebie dziwne zachowanie samochodu. Mianowicie podczas gdy jechałem na dwójce i miałem około 2500 obrotów i przymierzałem się do zmiany biegu to nagle obroty spadły gwałtownie do około 2100 i wróciły z powrotem na 2500. Dodatkowo trochę szarpie samochodem przy lekkim dotknięciu pedału gazu. To szarpanie przy lekkim dodawaniu gazu zauważyłem już jakiś czas temu ale te spadające obroty dopiero dziś. Sprawdzałem też na biegu jałowym w okolicy 1800-2500 obrotów i wydawało mi się jakby trochę falowało w granicach 100-200 obrotów. Chcę reagować jak najszybciej żeby potem nie było większych problemów. Jakieś pomysły co to może być? Silnik to benzyna 1.4 86km.
FUITP
Nowicjusz

17 Kwi 2020, 13:23

Na biegu jałowym jak silnik jest rozgrzany to obroty nie mają tendencji do falowania?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Kwi 2020, 13:35

Nie, po uruchomieniu silnika obroty stoją twardo. Dopiero jak dodam gazu i trzymam na jakichś tam obrotach to wskazówka lata lekko góra dół o jakieś 100-200 obrotów.
FUITP
Nowicjusz

17 Kwi 2020, 13:42

Ok, sprawdź zatem szczelność układu dolotowego. Możesz też zajrzeć do przepustnicy i zobaczyć czy nie ma luzu. Przyjrzyj się też na wężyki podciśnienia czy wszystko jest szczelne.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Kwi 2020, 15:54

FUITP napisał(a):1.4 86km.
No to masz tam motor BXW. Prosty jak budowa cepa. Nie ma zaworu EGR , osprzętu dodatkowego tam prawie nie ma. Jednakże dobrze by było podłączyć pod komputer w celu odczytania ewentualnych błędów. Jako że Ci trochę szarpie nie zdziwiłbym się jak będzie błąd wypadania zapłonu na którymś cylindrze. Tutaj nie zawsze błąd jest sygnalizowany stosowną kontrolką. Musiałby błąd występować stale a nie sporadycznie. Tam masz pojedyńcze cewki zapłonowe. Uszkadzają się dość specyficznie. Np na benzynie jakoś czka niewiele ale na LPG już ewidentnie niedomaga. Poza tym warto sprawdzić stan świec zapłonowych , a przy okazji zobaczyć czy w ich gniazdach nie gromadzi się olej silnikowy.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

17 Kwi 2020, 16:50

Świece były niedawno wymieniane, a z komputerem będzie problem w najbliższym czasie. Spróbuję posprawdzać mechanicznie to co wymieniliście i dam znać co i jak.
FUITP
Nowicjusz