Seat Ibiza. Ściąganie samochodu raz w prawo, raz w lewo

12 Cze 2022, 10:18

Witam. Po zmianie opon z zimowych na letnie, po puszczeniu kierownicy, zaczęło ściągać mi samochód na prawo. Na geometrii wszystko ok. Kupiłem nowe opony, zresztą letnie i tak były mocno zjechane. Nie pomogło. Kolejna próba to przemienienie ich stronami. Tylko przód, z prawej na lewą. Zaczęło ściągać w lewo. No to teraz cały przód na tył i odwrotnie. Znowu w prawo ściąganie, z tym, że nie od razu a po przejechaniu dłuższego odcinka. Czyżby winowajcą była felga w tylnej lewej oponie, pierwotnie z przodu po prawej? Dodam, że zawieszenie powymieniane poza wahaczami.
bartekczl
Nowicjusz

12 Cze 2022, 12:34

Tylko felga jak by była krzywa to by wyszło podczas amiany opon przy wyważaniu. Więc raczej to nie powinno być problemem.

Jakie opony dokładnie kupiłeś?

Ja tu bardziej obstawiam problem samych opon które pod obciążeniem nie pracują tak jak powinny.

Próbowałeś zmniejszać i z większać ciśnienie w kołach i obserwować czy ma ono jakiś wpływa na to ściąganie? Sprobój minimalne dozwolone ciśnienie, jesldziesz i sptrzysz jak się zachowuje, później maksymalne dla mocno obciążonego samochodu i znowu jedziesz i sprawdzasz.

Jak na starych oponach nie miałeś tego problemu a na nowych on się pojawił to wszystko wskazuje na opony.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Cze 2022, 12:42

Opony Nexen N' Fera Primus 205/40/R17. Ciśnienie było sprawdzane, jest ok. Na starych letnich po wymianie rok temu nie ściągało. Teraz zaczęło i dlatego kupiłem nowe.
bartekczl
Nowicjusz

12 Cze 2022, 17:37

bartekczl napisał(a):Na starych letnich po wymianie rok temu nie ściągało. Teraz zaczęło i dlatego kupiłem nowe.
Jeżeli przed wymianą zaczęło ściągać i po wymianie na nowe dalej jest to samo to nie będzie wina opon.

Chociaż mocno zastanawia mnie to że zmieniła się również strona w którą ściąga po zamianie kół na przedniej osi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Cze 2022, 17:44

To jest nad wyraz dziwne. Jeśli nie felga, choć mocno wątpię, to już nie wiem co dolega. Spróbuję założyć zapas w miejsce podejrzanej sztuki i zobaczymy co się stanie.
Ostatnio edytowany przez bartekczl, 12 Cze 2022, 18:01, edytowano w sumie 1 raz
bartekczl
Nowicjusz

12 Cze 2022, 18:00

Jaki rozmiar opon jest założony?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porządne opony to klucz do bezpiecznych wyjazdów
    W okresie świąteczno-noworocznym i ferii zimowych, gdy setki tysięcy z nas wyrusza na zasłużony wypoczynek, należy pamiętać o kluczowych kwestiach związanych z bezpieczeństwem na drodze. Według badań aż 70% Polaków ...

12 Cze 2022, 18:10

17. A co to ma do rzeczy skoro nie było problemów wcześniej?
bartekczl
Nowicjusz

12 Cze 2022, 23:09

17tki, za wiele to nie mówi no ale...

Sprawdź temperature kół może zaciski Ci nie odbijają.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4