Standardowo stuki, puki

24 Maj 2022, 22:11

Ostatnio przy zmianie kół na lato zauważyłem stuki przy kręceniu lewym tylnym kołem, luzu na kole nie było, teraz doszło coś w stylu metalicznego tarcia na ostrzejszych zakrętach w lewo. Na 100% łożysko do wymiany?
ggg11
Początkujący

25 Maj 2022, 08:31

ggg11 napisał(a):Ostatnio przy zmianie kół na lato zauważyłem stuki przy kręceniu lewym tylnym kołem
Jak miałeś auto na podnośniku i kręciłeś kołem to coś stukało? Sprawdziłeś czy na kole zimowym jest tak samo z tym stukaniem?

Jaki masz samochód i jakie masz tam z tyłu hamulce bębnowe, tarczo-bęben czy tylko tarczowe?

ggg11 napisał(a):teraz doszło coś w stylu metalicznego tarcia na ostrzejszych zakrętach w lewo. Na 100% łożysko do wymiany?
Nie na 100% bo jeżeli to lewe koło i skręcasz w lewo to odciążasz je. Jak byś skręcał w drugą stronę to by było bardziej prawdopodobne.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Maj 2022, 08:58

Fiat bravo, tarcze. Przy kręceniu kołem stuki jakby łożysko się rozsypywało.
ggg11
Początkujący

25 Maj 2022, 17:35

Nie było tematu, dziś nic nie słychać, być może coś dopiero wyjdzie z czasem, albo to przestroga by jeździć częściej. Ostatnio auto trochę stoi w ciągu tygodnia.
ggg11
Początkujący

04 Cze 2022, 14:29

Z czasem wyszło, że to pęknięta lewa tylna sprężyna. Wymieniłem sam obie razem z gumowymi mocowaniami. Wzorowałem się na starych i zrobiłem wszystko tak samo. Niby wszystko ok, ale przy lekkim skręcie w lewo coś jakby ocierało delikatnie(guma) i teraz nie wiem, przy ostrych skrętach cisza.
Amortyzatory dokręciłem jak już auto było na kołach, możliwe, że zbyt lekko lub zbyt mocno? Tylko to mi przychodzi do głowy. Jakie błędy mogłem popełnić? Sprężyny(kyb) bez żadnych oznaczeń, więc zamontowałem logiem do góry.

Auto to fiat bravo, więc zwykła belka, odkręcić amory i belka spada w dół, prosta wymiana.
ggg11
Początkujący

07 Cze 2022, 11:46

Jednak wszystko ok, tylko założyłem niższe sprężyny z wersji sport i koło ociera o nadkole jakimś cudem oraz urwało się gumowe mocowanie linki ręcznego i tarło w 2 miejscach. Dystanse załatwiły sprawę.
ggg11
Początkujący