Seat Ibiza vs Ford Focus vs Peugeot 307

06 Kwi 2013, 16:42

Witam wszystkich.
Obecnie jeżdżę Golfem III 97' z silnikiem 1.6 w benzynie. Auto zaczyna mi poważnie rdzewieć dlatego zdecydowałem się na zmianę. Budżet jakim dysponuje to +- 10 tys. zł.

Moje oczekiwania:
- auto ma być dość oszczędne stąd interesują mnie silniki pomiędzy 1.6-1.8
-koniecznie benzyna (będę głównie jeździł po mieście)
- raczej bezawaryjne, choć wiadomo że nie będzie to auto nowe więc będzie z tym różnie
- nie może być wielkości Cc ani gabarytów Passata. Przeciętny hatchbeck pokroju Golfa jest idealnym rozwiązaniem
-żeby było w miarę wygodne
- min. 2002 rok

Przejrzałem sporo modeli. Zainteresowałem się tymi z tematu. Co o nich sądzicie, jakie są Wasze opinie?
Najbardziej podoba mi się Peugeot 307 jednak wiele słyszałem złego o elektronice w tym aucie.
Ford Focus MK I też jest ciekawą opcją jednak podobno lubią gnić głównie u dołu drzwi i klapie bagażnika.
O Ibizie nie wiem zbyt wiele, ale może Wy mnie trochę oświecicie w tym temacie.

Nakierujcie mnie trochę. Liczę na Waszą pomoc i doświadczenie :D
Laki88
Nowicjusz

Auto: GOLF III 1.6 benz.

07 Kwi 2013, 09:18

Proszę o pomoc w wyborze :)
Laki88
Nowicjusz

07 Kwi 2013, 10:40

Rzeczywiscie Focus ma prblem z korozja a 307 nie nalezy do najmniej bezproblemowych.
Natomiast znowu Ibiza to nie ten segment, odpowiednikiem wymienionych konkurentow jest Seat Leon . Technicznie to samochod blizniaczy do VW Golfa IV .Z powazniejszych wad w przypadku wersji 1.6 to skrzynia biegow ale ogolnie sprawdzone auto ktore nie sprawia wiekszych klopotow.Oczywiscie duzo zalezy od stanu konkretnego egzemplarza.
roney03
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

07 Kwi 2013, 13:26

Leon fajne autko. Minusem dużym dla mnie jest bardzo twarde zawieszenie. Ogólnie brał bym pod uwagę, ale 10 tys. to trochę mało jak na to autko;/
Laki88
Nowicjusz

08 Kwi 2013, 15:27

Kupiłem żonie miesiąc temu fokusa 2002 rok po lifcie i z korozją nie ma problemu auto w 100% nie malowane .
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

08 Kwi 2013, 16:13

Też czytałem bardzo dużo opinii pozytywnych o focusie. Ale moze ktoś jeszcze wypowie się w temacie? :)
Laki88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...