Seat Ibiza vs Ford Focus vs Peugeot 307

06 Kwi 2013, 15:42

Witam wszystkich.
Obecnie jeżdżę Golfem III 97' z silnikiem 1.6 w benzynie. Auto zaczyna mi poważnie rdzewieć dlatego zdecydowałem się na zmianę. Budżet jakim dysponuje to +- 10 tys. zł.

Moje oczekiwania:
- auto ma być dość oszczędne stąd interesują mnie silniki pomiędzy 1.6-1.8
-koniecznie benzyna (będę głównie jeździł po mieście)
- raczej bezawaryjne, choć wiadomo że nie będzie to auto nowe więc będzie z tym różnie
- nie może być wielkości Cc ani gabarytów Passata. Przeciętny hatchbeck pokroju Golfa jest idealnym rozwiązaniem
-żeby było w miarę wygodne
- min. 2002 rok

Przejrzałem sporo modeli. Zainteresowałem się tymi z tematu. Co o nich sądzicie, jakie są Wasze opinie?
Najbardziej podoba mi się Peugeot 307 jednak wiele słyszałem złego o elektronice w tym aucie.
Ford Focus MK I też jest ciekawą opcją jednak podobno lubią gnić głównie u dołu drzwi i klapie bagażnika.
O Ibizie nie wiem zbyt wiele, ale może Wy mnie trochę oświecicie w tym temacie.

Nakierujcie mnie trochę. Liczę na Waszą pomoc i doświadczenie :D
Laki88
Nowicjusz

Auto: GOLF III 1.6 benz.

07 Kwi 2013, 08:18

Proszę o pomoc w wyborze :)
Laki88
Nowicjusz

07 Kwi 2013, 09:40

Rzeczywiscie Focus ma prblem z korozja a 307 nie nalezy do najmniej bezproblemowych.
Natomiast znowu Ibiza to nie ten segment, odpowiednikiem wymienionych konkurentow jest Seat Leon . Technicznie to samochod blizniaczy do VW Golfa IV .Z powazniejszych wad w przypadku wersji 1.6 to skrzynia biegow ale ogolnie sprawdzone auto ktore nie sprawia wiekszych klopotow.Oczywiscie duzo zalezy od stanu konkretnego egzemplarza.
roney03
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

07 Kwi 2013, 12:26

Leon fajne autko. Minusem dużym dla mnie jest bardzo twarde zawieszenie. Ogólnie brał bym pod uwagę, ale 10 tys. to trochę mało jak na to autko;/
Laki88
Nowicjusz

08 Kwi 2013, 14:27

Kupiłem żonie miesiąc temu fokusa 2002 rok po lifcie i z korozją nie ma problemu auto w 100% nie malowane .
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

08 Kwi 2013, 15:13

Też czytałem bardzo dużo opinii pozytywnych o focusie. Ale moze ktoś jeszcze wypowie się w temacie? :)
Laki88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Note - opracowany pod kątem europejskich dróg
    Dzięki innowacyjnej stylistyce, debiutującym w tym sektorze technologiom oraz gamie zaawansowanych silników, nowy Note silnie zaistnieje w segmencie B. Produkowany w Europie Note został opracowany pod kątem europejskich ...
    Czy to koniec Diesel’a? Emisja spalin ma ciąg dalszy
    W ostatnich latach przemysł motoryzacyjny znalazł się w centrum jednej z największych afer związanych z emisją spalin. Skandal, który stał się powszechnie znany jako "dieselgate", odsłonił kompleksowy proceder fałszowania ...