Seat ibiza wyciek na tylnim kole , co to ?

21 Gru 2007, 14:38

Witam ... na tylnym kole pojawia się już trzeci raz plama która świadczy o jakimś wycieku ... niestety nie znam się absolutnie i jedynie pozostaje mi się tylko domyślać że jest to ; być może wyciek płynu hamulcowego ... Podjadę z tym do warsztatu , jednak na początek chciałbym mieć jakąś wiedzę - żeby przez niewiedzę nie być oskubanym przez mechanika ... Dla poglądu zamieszczam fotkę , być może to też pomorze w ocenie - prosiłbym o jakieś wskazówki i ocenę sytuacji ... zbliżają się też święta i nie wiem czy zdążę gdzieś to zrobić u mechanika , zapytuje więc - czy można z tym jeździć jakiś czas , bo muszę wyjechać i tak - chyba że jest to na tyle poważne że będę musiał zrezygnować z jazdy ! Proszę o opinie i ewentualne podanie koszty takiej naprawy ... z góry dziękuję !
A oto fotka tego koła :

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ewentualne pytania śmiało zamieszczajcie odpowiem jak najszybciej bo mi na tym zależy !
.
ibiibi
Nowicjusz

• 21 Gru 2007, 18:58

To jest wyciek płynu hamulcowego z cylinderka.Sprawdź poziom plynu w zbiorniczku i w razie potrzeby dolej.Cylinderek i szczęki nalezy kupić nowe.Cylinderek kosztuje ok 20 zł szczęki ok 50 zł.Tarczę hamulcową należy dokładnie wymyć i zakonserwować.Teraz potraktuj środkiem do zardzewiałych śrub połączenie cylinderka z przewodem hamulcowym.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

21 Gru 2007, 20:32

Rzeczywiście - sprawdziłem i płynu hamulcowego jest o wiele mniej niż było ... Jest jeden mankament w twojej wypowiedzi andrzej_124 - ty chyba piszesz nie tych hamulcach co ja mam ; to jest tył i to są jeszcze hamulce bębnowe - a to zdaje sie jest inna już sprawa i chyba naprawa będzie musiała mieć miejsce w warsztacie ? Czy po dolaniu płynu nic więcej nie może się stać jak tylko kolejny wyciek ? Czy w miarę czasu ( na przykład kilku dni ) może coś pęknąć czy się kompletnie rozpaść ... a w ogóle dziękuję za zainteresowanie , acha ten mój samochód to seat ibiza rocznik 1996 - nie wiem czy to ważne przy naprawach i cenach za te usługi ?
    ibiibi
    Nowicjusz

21 Gru 2007, 22:30

Obojętnie jakie masz hamulce,masz cylinderek z płunem hamulcowym.I jak sam zauważyłeś on ci wycieka.Radze ci szybko to naprawić,bo narazie przepuszcza ci troszkę(tak się domyślam),ale w każdej chwili może zacząć przepuszczać więcej albo zacznie cieknąc całkiem,co skończy się tym,że jak bedziesz chciał zahamować,to okaze się,że nie masz hamulców.
    No i płyn hamulcowy jest środkiem bardzo żracym.Proponuję ci jak najszybciej umyć oponę ciepłą wodą z jakimś płynem lub proszkiem do prania.Nie wiem jak to działa na felgi aluminiowe,ale podejrzewam,że tez zeżre.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000