SEAT LEON 1 1.4 - samochód raz odpala a raz nie

09 Wrz 2022, 21:16

Problem zaczął się już dużo wcześniej kiedy po przekręceniu kluczyka usłyszałem tylko cyknięcie. Wymieniłem szczotki i był spokój na kilka miesięcy. Problem wrócił rozrusznik był regenerowany, oraz po kilku miesiącach znów auto raz zapalało a raz nie. Teraz jestem po wymianie całego rozrusznika i problem nadal jest. Zauważyłem że kiedy przytrzymam przekręcony kluczyk dopiero kilka sekund od cyknięcia rozrusznik zaczyna kręcić, jednak nie jest tak za każdym razem (czasem odpali bez żadnego problemu).
Więc w czym jest problem jeśli rozrusznik jest nowy?
Jake535
Nowicjusz

• 10 Wrz 2022, 10:18

Ja bym tu zajrzał do przekaźnika dzięki któremu rozrusznik otrzymuje prąd po przekręceniu kluczyka być może ma już trochę nadpalone styk i nie zawsze załącza się tak jak powinien po podaniu napięcia dlatego rozrusznik nie kręci.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Wrz 2022, 11:32

Postaram się wymienić ten przekaźnik i dam znać czy jest poprawa.
    Jake535
    Nowicjusz

11 Wrz 2022, 14:54

Z tego co wiem chodzi o przekaźnik 109. Dostałem się do przekaźników pod kierownicą ale takiego tu nie widzę. Więc może chodzi o inny przekaźnik? Albo znajduje się on w innym miejscu?
    Jake535
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...