Fiat Ducato - strzela, szarpie, kopci

29 Sie 2022, 17:13

Witam
Posiadam Fiata Ducato z 2012 r. 2.0 multijet 115 km, problem z którym się zmagam jest od samego początku jak kupiłem auto, mianowicie przy stałej prędkości na równej drodze przy obrotach pomiędzy 2500-3000 coś strzela, kopci na czarno i szarpie.
Zaraz po zakupie ale już z tym objawem wymieniłem rozrząd i olej, dodatkowo (diagnoza mechanika) regeneracja turbiny, wymiana wtrysków, zaślepiony EGR, zblokowana przepustnica oraz wymieniony przepływomierz, po tych wszystkich naprawach zrobiłem ok 500 km i usterka powróciła, dodam jeszcze że samochód nie posiada DPF i został wyprogramowany (taki już kupiłem).
Czy ktoś z Państwa jest w stanie doradzić czym te stuki i szarpanie może być spowodowane??
grzesiek10930
Nowicjusz

• 29 Sie 2022, 21:29

a przed regeneracją wtryków tez tak było?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Sie 2022, 21:37

Tak, po wszystkich naprawach które wymieniłem poprawa była chwilowa na ok 300km i problem powraca :(
    grzesiek10930
    Nowicjusz

18 Wrz 2022, 17:24

grzesiek10930 napisał(a):Witam
    Posiadam Fiata Ducato z 2012 r. 2.0 multijet 115 km, problem z którym się zmagam jest od samego początku jak kupiłem auto, mianowicie przy stałej prędkości na równej drodze przy obrotach pomiędzy 2500-3000 coś strzela, kopci na czarno i szarpie.
    Zaraz po zakupie ale już z tym objawem wymieniłem rozrząd i olej, dodatkowo (diagnoza mechanika) regeneracja turbiny, wymiana wtrysków, zaślepiony EGR, zblokowana przepustnica oraz wymieniony przepływomierz, po tych wszystkich naprawach zrobiłem ok 500 km i usterka powróciła, dodam jeszcze że samochód nie posiada DPF i został wyprogramowany (taki już kupiłem).
    Czy ktoś z Państwa jest w stanie doradzić
    Witam dzien dobry czy mogl by Pan podać nr telefonu do siebie bo mam ten sam problem mecze się już 3tygodnie i nie wiadomo o co chodzi i chciał bym pana zapytać o parę rzeczy
    Antek4213
    Obserwowany

18 Wrz 2022, 17:29

Wysłane w wiadomości prywatnej
    grzesiek10930
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Kalkulator porównania rozmiarów opon
      Jak sprawdzić czy rozmiar zamiennika opony względem oryginalnego rozmiaru będzie prawidłowo dobrany? W tym przypadku należy porównać średnicę zewnętrzną opony wzorcowej z oponą sugerowaną jako zamiennik. Jest zasada ...