Seat Leon 1.9 TDI. Czy opłaca się naprawiać?

15 Maj 2021, 01:12

Cześć, chciałbym zasięgnąć waszej opinii. W moim Leonie wymagają wymiany w najbliższej przyszłości następujące elementy. Rozrząd, napinacz paska osprzętu, sworznie wahacza i wszystkie gumy w wahaczach, amortyzatory tył, olej i wszystkie filtry. I do tego dochodzi jeszcze sprzęgło. Czuć już je, że już zaczyna telepać, ale póki co nie przeszkadza to w jeździe. I coraz ciężej odpala. Teraz jest ciepło więc nie jest to problem. Ale w zimę było różnie, mam nowy aku, więc może to świece. Auto wizualnie jest jeszcze takie sobie. Mam je już 3 lata, przebieg pewnie ustalany na granicy. Moje pytania, ile mogły by kosztować takie naprawy, czy jest sens inwestować jeszcze w ten samochód? Jest to nie mały problem dla mnie. Czekam na porady i liczę na wyrozumiałość pozdrawiam:)
Zygfryd322
Obserwowany

15 Maj 2021, 08:26

Pytanie ile masz kasy na 2 auto
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Maj 2021, 12:56

Na pewno nie mam na lepsze od tego. Ktoś mógłby powiedzieć +- ile by kosztowały naprawy?
Zygfryd322
Obserwowany

15 Maj 2021, 13:38

Zygfryd322 napisał(a): Ktoś mógłby powiedzieć +- ile by kosztowały naprawy?
Tyle ile powie ci mechanik...Jeden powie tyle, drugi inaczej. wszystko zalezy od zastosowanych marek części oraz jak ceni się mechanik. Orientacyjne ceny części możesz poszukać w necie. Mechanik powinien mieć niższe ceny, bo zazwyczaj zaopatruje się w hurtowni, gdzie zazwyczaj ma rabaty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Maj 2021, 21:00

MotoAlbercik napisał(a):Mechanik powinien mieć niższe ceny, bo zazwyczaj zaopatruje się w hurtowni,
a jakie to ma znaczenie? Zaden mechanik nie policzy Ci po cenie hurtowej, to jest jego czas i wypracowany latami rabat.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Maj 2021, 11:31

Kao napisał(a):a jakie to ma znaczenie? Zaden mechanik nie policzy Ci po cenie hurtowej, to jest jego czas i wypracowany latami rabat.

Po cenie hurtowej może i nie. Ale nie policzy ci tyle, ile sam zapłacisz w sklepie. Ceny między mechanikami a sklepami motoryzacyjnymi potrafią się różnić. Chyba, że sam masz w sklepie motoryzacyjnym wypracowany rabat. Bo tak też jest, jak często kupujesz rzeczy do auta w jednym sklepie.
Oczywiście najlepiej zapytać mechanika i problem rozwiązany.
Tak czy inaczej, każdy mechanik ma inny rabat, w każdym sklepie motoryzacyjnym są inne części. Więc tak czy inaczej nie powiemy autorowi ile co będzie go kosztować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Bulli Summer Festival w Wolfsburgu - polscy fani
    Z okazji 70 lat modelu T w Wolfsburgu, w parku Allerpark, oddalonym niecałe półtora kilometra od samego Autostadt, w dniach od 3 do 6 sierpnia odbył się Bulli Summer Festival. Tereny parku przeistoczone zostały w ogromną ...

16 Maj 2021, 11:45

MotoAlbercik napisał(a):Ale nie policzy ci tyle, ile sam zapłacisz w sklepie
a ja właśnie twierdzę że tak, z doświadczenia wiem że ceny masz takie jak klient w sklepie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika