Silnik 1.8 TSI Seat Leon 2 - czy warto go rozważyć z tym silnikiem?

03 Lip 2021, 15:30

Witam chciałbym zapytać o opinie użytkowników silnika 1.8 tsi lub 2.0 tfsi. Mam na oku dwa modele auta Leon 2 i chce wybrać pomiędzy tymi silnikami lub zmienić auto jeżeli ktoś przekona mnie w kwestii opinii która krąży wokół tych silników
Damii
Nowicjusz

06 Lip 2021, 13:06

Szukasz tu samochodu używanego i tu w dużej mierze też zależy na to na jaki egzemplarz trafisz i jak ktoś dbał o taki silnik. Ja mam sąsiada który ma Superba z 1.8 TSI z przebiegiem około 80tkm i jest zadowolony ale samochód ma od nowości.

Generalnie problemem tego silnika był zbyt szybko rozciągający się łańcuch rozrządu jak również występowały wadliwe napinacze łańcucha które dodatkowo to potęgowały. Do tego trzeba dołożyć problem zużycia oleju który potrafił doprowadzić do zatarcia silnika jak się nie sprawdzało często jego stanu uzupełniając go.

Najlepiej szukać III generacji tego silnika z dwoma fazatorami rozrządu. Występowała ona od 2011 roku i z tym silnikiem możesz śmiało kupić auto. Problem jest jeden, Leon II był produkowany do 2012 roku i z tego co wiem nie miał III generacji tego silnika, a pozostałych dwóch nie polecam.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Lip 2021, 12:16

Słyszałem ze 3 generacja tych silników jest udana natomiast budżet nie pozwala mi na kupno takiego auta dlatego interesuje mnie 2 generacja. Łańcuch można wymienić i to nie dużym kosztem ale mam pytanie czy samo dolewanie oleju załatwi sprawę kiedy silnik spala go za dużo? Wiem ze powstaje w ten sposób nagar w różnych miejscach ale jakie idą za tym problemy kiedy silnik bierze za dużo oleju, nie mówię o tym ze ktoś nie wymienia oleju czy nie dolewa i zaciera silnik :yes: :yes: :yes: :yes:
Damii
Nowicjusz

07 Lip 2021, 16:39

Jeżeli będziesz kontrolował stan oleju i przy każdej wymianie robił płukankę silnika to jest spora szansa że długo tak pojeździsz. Do tego trzeba by było sprawdzać częściej świece.
Na tym, że silnik bierze więcej oleju ucierpieć też może katalizator. Pytanie też o ile więcej bo znam samochody z innymi silnikami które biorąc nawet po 0,5 litra na 1000km zrobiły dziesiątki tysięcy km i nic złego się nie stało (stan oleju kontrolowany regularnie).

Generalnie wiedząc o takich problemach masz możliwość w jakimś tam stopniu im zapobiegać.
Damii napisał(a):Łańcuch można wymienić i to nie dużym kosztem
Nie sal łańcuch ale kompletny rozrząd bo tu i napinacze były wadliwe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Lip 2021, 20:53

Dzięki wielkie za odpowiedz w sumie dowiedziałem się tego na czym mi zależało. Chodziło mi o kompletny rozrząd tak jak mówisz, dzięki bardzo za pomoc :ok:
Damii
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najszybsza taksówka w Pradze - Skoda Fabia R5
    Zespół ŠKODA Motorsport uczcił najbardziej udany sezon w swojej historii w spektakularnym stylu. Tuż przed Świętami Bożego Narodzienia fabryczny kierowca ŠKODY Jan Kopecký, sprezentował przypadkowym ...