SEAT LEON 1p 2010 r dźwięki ze skrzyni biegów

25 Wrz 2019, 15:15

Witam wszystkich!

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

takie coś, pojawia się nieregularnie, kilka dni jest spokój żeby z nienacka się znów pojawić. Po kilku godzinach jak samochód postoi- cisza. Komplet sprzęgła sachs wymieniony półtorej tygodnia temu.
Ktoś coś? jakieś podejrzenia? ja już wymiękam.
drugi film:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

dammad
Nowicjusz

26 Wrz 2019, 14:46

A co on tak dziwnie chodzi nawet jak nie masz wciśniętego sprzęgła? ten dźwięk też dochodzi ze skrzynie takie cykanie? Biegi ci wchodzą normalnie?
dammad napisał(a):Komplet sprzęgła sachs wymieniony półtorej tygodnia temu.
Po wymianie była cisza?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Wrz 2019, 14:55

Dzięki za odpowiedź. Dobre spostrzeżenie, nie sprecyzowalem. Pierwszy raz gdy to się stało to cykalo tylko na wciśniętym sprzęgle. Na drugi dzień cisza, pojeździłem kilka dni i znowu to tylko nasilone, i nie ważne czy sprzęgło wciśnięte czy nie. Wciśnięcie sprzęgła zmienia tylko natężenie tego dźwięku. Dźwięk przyspiesza wraz ze wzrostem obrotów silnika.
Wczoraj znowu spokój, dziś auto u mechanika. Ale przypuszczam że wiele nie namierzy bo dźwięku nie ma. Dlatego zdecydowałem się poprosić już kogoś na forum...
Po wymianie kompletu sprzegla była cisza, wymieniłem potem skrzynie biegów na używana bo był padnięty mechanizm różnicowy w starej.

Biegi wchodzą jak w masło, nic nie szarpie itp itd.
dammad
Nowicjusz

26 Wrz 2019, 19:15

Wróciłem właśnie od mechanika. Ponoc blacha między skrzynią a silnikiem się podgięła i czasem tarła o dwumas. Mechanik poprawił, podobno ma być git.
Dzięki wielkie.
dammad
Nowicjusz

30 Wrz 2019, 13:17

dammad napisał(a):Ponoc blacha między skrzynią a silnikiem się podgięła i czasem tarła o dwumas. Mechanik poprawił, podobno ma być git.
Haha :) no dobra w sumie ja o tym nie pomyślałem zobacz jak odbierzesz auta czy jest dobrze i daj znać. To pewnie jakaś aluminiowa osłona.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Wrz 2019, 13:19

Wszystko jest ok, musiało to być to. Dzięki za zainteresowanie tematem :)
dammad
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...