Wymiana oleju w skrzyni automatycznej AQ450 (MKD) VW Tiguan

01 Paź 2019, 13:37

Witam,
Przychodzę do was z pytaniem: Czy wymieniając olej w skrzyni AQ450 (MKD) z reduktorem (napęd 4x4) w VW Tiguan wymieniam olej tylko w skrzyni, czy także w reduktorze ?

Spotkałem się z opiniami, że olej ze skrzyni służy także do smarowania reduktora.
Niestety internet milczy w momencie wpisania "AQ450" lub "MKD". Wszędzie są porady tylko do skrzyń DSG, lecz z tego co wiem to jest klasyczny 6-cio biegowy automat z napędem na 4 koła.

Dodatkowo chciałbym zapytać, czy ktoś z was ma tą skrzynię i może opisać wrażenia z jazdy / awaryjność (Auto zostało sprowadzone po małej stłuczce z Niemiec, po czym po fabrycznych zgrzewach została wymieniona przednia połówka i aktualnie jest składany.) ?
Pretous
Nowicjusz

01 Paź 2019, 18:48

Pretous napisał(a):z tego co wiem to jest klasyczny 6-cio biegowy automat z napędem na 4 koła
Tak dokładnie nie jest to DSG tylko klasyczna 6-biegowa aut. skrzynia biegów AQ450 MKD, patrz też skrzynie o oznaczeniu JBG, JVZ. Oryginalny olej do tej skrzyni to VAG G 055 025 A2.

Ogólnie masz mało informacji na temat tej skrzyni.

Pretous napisał(a):Spotkałem się z opiniami, że olej ze skrzyni służy także do smarowania reduktora.
Powinno być osobno może informacja była że taki sam olej idzie do reduktora?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

01 Paź 2019, 21:36

Cóż informacje na temat tego, że mają wspólny olej dostałem od paru mechaników, gdy szukałem informacji. Właśnie zauważyłem, że w internecie znaleźć cokolwiek o tej skrzyni graniczy z cudem.
Pretous
Nowicjusz

02 Paź 2019, 13:41

Pretous napisał(a):Cóż informacje na temat tego, że mają wspólny olej dostałem od paru mechaników, gdy szukałem informacji.
Być może tak jest ja jak będę miał chwile to może jeszcze podpytam znajomych.

Generalnie najlepiej jak byś oddał auto na wymianę i jeżeli faktycznie jest tak jak piszesz to dobrze zrobić tu wymianę dynamiczną, czyli wymienić cały olej w układzie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przymrozki, mokre liście i oślepiające niskie słońce
    Przymrozki, mokre liście i oślepiające niskie słońce to jesienne pułapki pogody, które zwiększają niebezpieczeństwo kolizji. Trenerzy Szkoły Jazdy Renault przypominają jak prowadzić samochód w takich warunkach. ...
    Powroty z wakacji
    Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...