Seat leon 1p1 EGR

11 Paź 2021, 17:53

Cześć,
Posiadam leona 2010, 1p1, 1.6 diesel.
Ostatnio autko po odpaleniu gasło po 2 sekundach. U mechanika okazało się, że problemem był EGR. Został on zaślepiony i wyprogramowany - autko odpala i jeździ.
Problem jednak polega na tym, że po tej operacji autko bardzo głośno pracuje przy większych prędkościach - powyżej 80km/h zaczyna głośno buczyć i czym dalej tym gorzej. Przy mniejszych prędkościach pracuje ogólnie głośniej niż przed zaślepieniem egr, ale jeszcze znośnie. Powyżej 100km/h trudno jest już rozmawiać w środku.
Byłem na stacji diagnostycznej, układ wydechowy jest w porządku, ale dowiedziałem się, że egr jest 'zakopcony'.
Panowie specjaliści, jakieś rady co mogę z tym zrobić?
Blaszka zaślepiająca egr podobno 2mm, czy mechanik spartaczył robotę?
SeatLeon2010
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

11 Paź 2021, 18:02

Przy wyprogramowaniu egr nawet nie trzeba go zaślepiać. Decydując się na taki zabieg lepiej wybrać dobry zakład, bo jak najbardziej można to źle zrobić. Ale możliwe, że zbiegła się w czasie inna usterka.

SeatLeon2010 napisał(a):Byłem na stacji diagnostycznej, układ wydechowy jest w porządku, ale dowiedziałem się, że egr jest 'zakopcony'.

Jak to stwierdzili, odkręcili go?
Gość114260

11 Paź 2021, 18:10

Nie, tyle co spojrzał w kanale od spodu i tam w okolicy egr widać było sporo brudu.
SeatLeon2010
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

12 Paź 2021, 10:48

Posłuchaj, czy to buczenie nie jest czasem przy zaworze N75/N18. Jeżeli okaże się, że mam rację, to sprawdź, czy jest odcięte podciśnienie do zaworu N18.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Badaj auto i przeprowadzaj regularne badania techniczne
    Sprawność techniczna pojazdu jest kluczowym elementem bezpieczeństwa ruchu drogowego. Najczęściej stwierdzane przez policję usterki w pojazdach, które uczestniczyły w wypadkach drogowych, to braki w oświetleniu (54%), ...