02 Sie 2021, 19:36
Witam. Mam od dłuższego czasu problem z Leonem. Od około 2 lat zauważyłem większe spalanie. W aucie właśnie 2 lata temu była zmieniana dwumasa. Kiedyś podczas jednostajnej jazdy ok 100 km/h drogą ekspresową spalanie komputer wskazywał 5-5,5 l/100 km. Aktualnie nie da się zejść poniżej 6l. Czy jadę dynamicznie, czy jak dziadek to spalanie 6-7 l. W mieście czy na trasie tak samo. Kiedyś na próbę dałem mu mocno w gaz po mieście - czyli ruszanie niemal do odcinki, gaz, hamulec itp i tak przez 20 km i spalanie wyszło 6 l. Mierzyłem też przez tankowanie do pełna itp- wyszło 7l. Kiedyś było mniej w takim samym cyklu. Sprawdzane były kiedys korekty wtrysków i wskazania były podobno ok. w marcu wymieniany był rozrząd i podobno był delikatnie przestawiony. Jednak nie zmieniło to niczego. Ostatnio znajomy podłączył mi pod kompa celem skasowania błedu poduszki powietrznej i również wykazało błąd 2 świec żarowych, które prawdopodobnie będą do wymiany. Reasumując - chciałbym rozwiązać ten problem ze spalaniem i ogólnie ocenić stan auta i ewentualnie naprawić, to co do naprawy się kwalifikuje. Szukam kogoś z Warszawy lub z okolic, kto zna się na tych autach i pomoże mi, oczywiście za $. Nie musi być to jakiś profesjonalny warsztat. Może być jakis pasjonat. Jeśli nie naprawi, to chociaż postawi diagnozę, z którą mógłbym się do warsztatu udać. Możecie kogoś polecić?
Pacjent:
Leon 2 2007r. 1.9 TDi 105 km bxe.