Seat Leon 2 1.9 Tdi 105km - Zwiększone spalanie

02 Sie 2021, 19:36

Witam. Mam od dłuższego czasu problem z Leonem. Od około 2 lat zauważyłem większe spalanie. W aucie właśnie 2 lata temu była zmieniana dwumasa. Kiedyś podczas jednostajnej jazdy ok 100 km/h drogą ekspresową spalanie komputer wskazywał 5-5,5 l/100 km. Aktualnie nie da się zejść poniżej 6l. Czy jadę dynamicznie, czy jak dziadek to spalanie 6-7 l. W mieście czy na trasie tak samo. Kiedyś na próbę dałem mu mocno w gaz po mieście - czyli ruszanie niemal do odcinki, gaz, hamulec itp i tak przez 20 km i spalanie wyszło 6 l. Mierzyłem też przez tankowanie do pełna itp- wyszło 7l. Kiedyś było mniej w takim samym cyklu. Sprawdzane były kiedys korekty wtrysków i wskazania były podobno ok. w marcu wymieniany był rozrząd i podobno był delikatnie przestawiony. Jednak nie zmieniło to niczego. Ostatnio znajomy podłączył mi pod kompa celem skasowania błedu poduszki powietrznej i również wykazało błąd 2 świec żarowych, które prawdopodobnie będą do wymiany. Reasumując - chciałbym rozwiązać ten problem ze spalaniem i ogólnie ocenić stan auta i ewentualnie naprawić, to co do naprawy się kwalifikuje. Szukam kogoś z Warszawy lub z okolic, kto zna się na tych autach i pomoże mi, oczywiście za $. Nie musi być to jakiś profesjonalny warsztat. Może być jakis pasjonat. Jeśli nie naprawi, to chociaż postawi diagnozę, z którą mógłbym się do warsztatu udać. Możecie kogoś polecić?
Pacjent:
Leon 2 2007r. 1.9 TDi 105 km bxe.
p303
Obserwowany

02 Sie 2021, 20:43

Powodów zwiększonego spalania może być dużo. Sprawdź sprawność katalizatora i sondy lambda.

Filtr powietrza też w jakiejś części wpływa na spalanie, sprawdź w jakim jest stanie.

Kiedy ostatnio sprawdzałeś hamulce ? Być może klocki ocierają o tarcze w czasie jazdy powodując większe spalanie?

Termostat jeśli byłby niesprawny może zwiększyć zużycie paliwa.

Inne uszkodzone czujniki też mogą wpłynąć na wzrost zużycia paliwa.

Tak naprawdę to temat rzeka, wpływ na spalanie może mieć wiele części, ja wymieniłem ci najczęstsze
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Sie 2021, 21:13

Jak na tego pacjenta to spore spalanie. Nie zmieniałeś może kół na większe? Może opory toczenia wzrosły, geometria, zapieczone hamulce?
W najgorszym wypadku uszkodzone wtryski leją.
Gość114260

03 Sie 2021, 12:01

Hamulce były robione w tym okresie i nic się nie zmieniło. Co do kół, to latem jeżdżę na 17 a zimą na 16 i jest mała zmiana w spalaniu ale nie jest to co kiedyś. Problem musi byc gdzies indziej. Czy samą diagnostyką komputerową jest możliwość ustalenia potencjalnego problemu? Co do temperatur, to wszystko w normie. Grzeje zimą, latem chłodzi i nigdy się nie zagotowal. Przez okres tych dwóch lat byl robiony serwis filtrowy pewnie 2 razy i jednak nie pomoglo. Obawiam się, że to może wtryski albo jakieś zle dawki paliwa. Mozecie kogos polecić w Wawie lub okolicach ?
p303
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe mandaty – jakie kary czekają na kierowców?
    Nie każdy kierowca jest szczęśliwym posiadaczem garażu, który tak dobrze sprawdza się podczas zimowych mrozów. Zaśnieżony i zmrożony samochód należy przed podróżą odpowiednio przygotować do drogi. ...