Seat Leon 2 2.0 TDI 170KM CR

14 Mar 2024, 20:39

Witam. Mam możliwość kupna Seata Leon 2 2.0 TDI 170KM CR w dobrych pieniądzach. Czy ten samochód z tym silnikiem jest ok? Na co zwrócić uwagę przed zakupem? Czy jest to awaryjna jednostka ? Czy znajdę coś lepszego do 25k ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Marcel2001
Nowicjusz

14 Mar 2024, 20:51

To jest ta mniej awaryjna jednostka a przy takim starym dieslu módl się żeby naprawy przeliczając na paliwo nie wyszły jakie 20l na 100km.

A do tego jak słyszę tanio przy zakupie takiego serwatkowozu to wiem że potem będzie grubo :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Mar 2024, 20:59

Autko z 2011 roku 250tys. przebiegu, z pewnych rąk :P
Mogę wiedzieć dlaczego serwatkowoz ? :shock:
Marcel2001
Nowicjusz

14 Mar 2024, 21:19

Marcel2001 napisał(a):Autko z 2011 roku 250tys. przebiegu, z pewnych rąk

Jeszcze dodaj że poprzedni właściciel nic nie wkładał i złego słowa o seaciku nie powie :D

Serwatkowóz to potoczna nazwa auta na ropę :ok:
szybki
Moderator - Tuning

14 Mar 2024, 21:34

szybki napisał(a):Jeszcze dodaj że poprzedni właściciel nic nie wkładał i złego słowa o seaciku nie powie :D

Tego czy wkładał coś to nie wiem.
Ale czytałem opinię o tym seacie w necie i jest w miarę polecany.

Chyba że, polecasz coś ciekawszego ?
Marcel2001
Nowicjusz

14 Mar 2024, 21:53

Na tym forum raczej mało kto Ci poleca vagi..tak już jest

Natomiast auto fajne, chociaż dość proste i plastikowe, nie wiem jak z kasą ale osobiście wolałbym Golfa VI, który nawet dziś wygląda nowocześnie
A silnik b. dobry, spore naloty i bezproblemowa jazda.

W grupie vaga w moich stronach gdzie są i 1,8 turbo i tfsi, są też 2,0 tdi jest gość co ma właśnie Golfa VI, 280 tys nalotu, chip ~200 koni/400 Nm śmiga pięknie 2008 rok produkcja.
Sprzęgło wleciało nowe, dwa zaciski, grucha turbiny ale ogólnie silnik jak żyleta, lać ropę i śmigać :ok:

Nie wiem jakie przebiegi masz zamiar robić, ale obok ostatnich jakiś 1,6 mpi to te diesle to jest klasyczny vag, po prostu jeździ.
Jak ktoś się boi tsi to warto rozpatrzyć.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - tytanowy wydech
    Supersamochód Lexusa to auto wyjątkowe w każdym calu. Wyjątkowe jest jego nadwozie z kompozytów zbrojonych włóknem węglowym. Wyjątkowy jest jego 560-konny silnik V10 o pojemności 4,8 l, który wkręca ...

14 Mar 2024, 22:18

Marcel2001 napisał(a):Tego czy wkładał coś to nie wiem.

To się dowiedz bo przy okazyjnej cenie jest to podstawa.
Hurtowo robimy diesle i zaniedbany diesel w stosunku do jego wartości jest zarazą.
Jak bym Ci pokazał ile ludzie zostawiają kasy na naprawy tych aut to byś nie uwierzył.
Dlatego albo masz pewność co było robione.

Zresztą zgadnij czemu nie jeżdżę dieslami skoro robię 60k.km.rocznie i się tak opłaca a mam wydeptane ścieżki do regenerowanych silników/turbin wtryskiwaczy i innych dobrodziejstw spod znaku ropniaczka ? :D
szybki
Moderator - Tuning

14 Mar 2024, 22:39

szybki napisał(a):Zresztą zgadnij czemu nie jeżdżę dieslami skoro robię 60k.km.rocznie i się tak opłaca a mam wydeptane ścieżki do regenerowanych silników/turbin wtryskiwaczy i innych dobrodziejstw spod znaku ropniaczka ? :D

Powiem szczerze, gdzie nie pójdę do znajomych mechaników, handlarzy, każdy mi w kółko gada - diesel - diesel
Jak pytam moich znajomych co ściągają auta z Francji, Austrii, Niemiec, Czy przywiozą mi jakąś fajna benzyne np. Fiat bravo 1.4 T-Jet To slysze tylko zebym sie w łeb puknął bo benzyny są nieźle zajechane i są to jeżdżące śmietniki :x
Marcel2001
Nowicjusz

14 Mar 2024, 22:49

Marcel2001 napisał(a):Czy przywiozą mi jakąś fajna benzyne np. Fiat bravo 1.4 T-Jet To slysze tylko zebym sie w łeb puknął bo benzyny są nieźle zajechane i są to jeżdżące śmietniki

Naprawdę jakieś nowości się dowiaduje :D Gruby farmazon :mrgreen:
Ale to mówią Ci od Seata o którym nic nie wiadomo a jest w okazyjnej cenie ? :naughty:
szybki
Moderator - Tuning

14 Mar 2024, 22:52

szybki napisał(a):Naprawdę jakieś nowości się dowiaduje :D Gruby farmazon :mrgreen:
Ale to mówią Ci od Seata o którym nic nie wiadomo a jest w okazyjnej cenie ? :naughty:

Nie nie, to całkiem inne chłopaki :P
Marcel2001
Nowicjusz

14 Mar 2024, 22:54

Marcel2001 napisał(a):Powiem szczerze, gdzie nie pójdę do znajomych mechaników, handlarzy, każdy mi w kółko gada - diesel - diesel
bo jak Ci padnie, to zostawisz u nich pieniądze :ok:
Zasadniczo niezależnie, czy kupisz nastoletnie TDI, TDCI, HDI czy inne CDI - to potencjalne kłopotyi niezła okazja do pozbycia się sporej sumki, którą mógłbyś przeznaczyć na coś innego. Prosta benzyna jest tańsza w postawieniu na nogi, nawet, gdy kupisz gruza
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Mar 2024, 22:57

Marcel2001 napisał(a):Nie nie, to całkiem inne chłopaki

No to grubo wymyślają :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

14 Mar 2024, 23:04

mike napisał(a):bo jak Ci padnie, to zostawisz u nich pieniądze :ok:
Zasadniczo niezależnie, czy kupisz nastoletnie TDI, TDCI, HDI czy inne CDI - to potencjalne kłopotyi niezła okazja do pozbycia się sporej sumki, którą mógłbyś przeznaczyć na coś innego.

Ci znajomi są jak rodzina, mamy bardzo bliski kontakt ze sobą, tak naprawdę za naprawy mojego obecnego auta biorą tylko symboliczną kwotę co by się nie działo :D

szybki napisał(a):Prosta benzyna jest tańsza w postawieniu na nogi, nawet, gdy kupisz gruza

Też tak myślę, ale jeśli zdecyduję się na benzynę to jestem zdany na siebie, tj. Szukanie auta tylko w PL.
Marcel2001
Nowicjusz

14 Mar 2024, 23:15

Marcel2001 napisał(a):Też tak myślę, ale jeśli zdecyduję się na benzynę to jestem zdany na siebie, tj. Szukanie auta tylko w PL.

Chyba czegoś nie zrozumiałeś może we Francji jest większość starych diesli ale co do reszty to Ci Twoi znajomi opowiadają głupoty.

Do tego nie rozumiem skąd to niby tam kupują auta że benzyny są zajechanie ?
szybki
Moderator - Tuning

14 Mar 2024, 23:31

szybki napisał(a):Do tego nie rozumiem skąd to niby tam kupują auta że benzyny są zajechanie ?

Szczerze nie wiem, nie chwalą się :no:
Marcel2001
Nowicjusz