Seat Leon 2 TURBINA/SKRZYNIA BIEGÓW

14 Cze 2020, 09:16

Jako nowy użytkownik witam Wszystkich serdecznie. Co do tematu...
W dniu wczorajszym zaraz po ruszeniu autem i gwałtownym przyspieszeniu (wysokie obroty na drugim biegu) coś strzeliło... Początkowo myślałem, że może przebiłem oponę jednak wszystkie są w nienaruszonym stanie. Po chwili po ponownym ruszeniu okazało się, że jest brak mocy - biegi swobodnie przechodzą ale samochód się nie rozpędza w dodatku przy lekkim gazowaniu zaczyna trząść całym autem. Auto zakupiłem 4 lata temu. Od początku zakupu wykonywał się z niego dźwięk jakby coś na sygnale za mną jechało - taki gwizd. Do chwili obecnej nic niepokojącego z autem się nie działo. Rozrząd wymieniony rok po zakupie, olej i płyny wymieniane w terminie. W dodatku od około roku jak samochód trochę pochodzi podczas jazdy to przy wrzuceniu biegu wstecznego jest taki chwilowy głośny zgrzyt. Jeżeli można zasięgnąć informacji kogoś kto zna się i wie co to mogłaby być za usterka/usterki i dodatkowo podliczyłby koszty naprawy, byłbym wdzięczny. Z góry dziękuję za każdą poradę/informację.
Seat LEON 2 - 2008 r. - 1.9 TDI 105 koni.
Jestem 2 właścicielem od 4 lat. Zakupiony przy stanie licznika 225000 obecnie przejechane 272000.

Sprawdzone zostały rury dolotu. Nic nie widać żeby przewody były pęknięte, sparciałe itp.

POZDRAWIAM!
Damian34
Obserwowany

• 14 Cze 2020, 09:33

Trzeba sprawdzić czy pompuje się układ doładowania, może nie sama rura strzeliła a np intercoller, weź ściśnij ręką rurę od doładowania i niech ktoś doda gazu, jeżeli rura nie napompuje się do twardości to pewne jest ze gdzieś jest dziura i też powinieneś usłyszeć świst z okolicy nieszczelności
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Ferrari F12 Berlinetta
      F12 to rasowy włoski grand tourer. Auto zachwyca osiągami - do pracy zaprzęgnięto w nim silnik V12 o mocy sporo ponad 700 KM, wygodnym i dopracowanym wnętrzem i oczywiście świetną, smukłą sylwetką z długą maską. Odmiana pozbawiona ...