Seat Leon 2001 1.4 16V - Z dnia na dzień mam wode na szybach

30 Gru 2013, 18:21

Witam,

Z dnia na dzień pojawiła mi sie woda na szybach w moim Seacie Leon 2001. Nigdy przenigdy nie miałem takiej dziwnej sytuacji bo pogoda jest taka sama od paru dni a wode nagle z nikąd sie pojawiła i nie moge jej wogule wysuszyć bo wraca co chwile nawet na pełnym biegu (4).

Mój ojciec naprawiał kiedys auto komus ze znajomych bo mieli taki sam problem i to było spowodowane chyba jakąś pompą ale na chwile obecną nie moge sie z nim skontaktowac.

Nie widze gdzie mam jechac bo wszystko jest zaparowane i wraca nawet po wytarciu czystą i suchą ścierką.

Dodam że drzwi mam uszczelnione.
madakaczka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Toledo MK2
Silnik: 1.9TDI 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Sty 2014, 13:24

Na których szybach pojawia się ta woda?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

01 Sty 2014, 14:52

Sprawdź czy masz włączony nawiew z zewnątrz a nie obieg zamknięty.
Jak masz sprawną klimę to osusz powietrze powinno pomóc.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

01 Sty 2014, 16:16

Woda prawdopodobnie to wynik obecnej pogody - w nocy jest przymrozek, w aucie wilgoć, szyby parują, a jak przychodzi przymrozek to marzną ) od środka ). W dziń, ajk zrobi się cieplej, a w dodatku jak auto jest wystawione na słońce, to szron z szyby topi się i pozostaje na niej woda. Moim zdaniem powinieneś wyczyścić samochód w śroku, żeby było jka najmniej rzeczy, które wchłaniają wilgoć - szmatki, gąbki, piasek czy ziemia na wycieraczkach itd itd. Poprostu należałoby zacząć od wyeliminowania wilgoci z wewnątrz auta.
Inna sprawa to sprawa klimatyzacji - jak masz klimę, to jak pisał kolega wcześniej używaj jej dopóki można - osusza w aucie powietrze. Oczywiście o tej porze roku klima mało kiedy się włącza, ale ostatnio daje radę. Wymień też filtr kabinowy jeżeli go masz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

01 Sty 2014, 19:25

Pojawilo sie to na wszystkiech szybach.

Klimy nie mam.

Auto kupiłem używane i przyciskanie przycisku do zmiany nawiewu ze strony zewnętrznej lub wewnętrznej nic nie daje bo to jest chyba tylko przycisk z innego panelu z innego auta. Po prostu nie ma żadnego dzwięku przy przyciskaniu (jakby jakaś zakładka albo cuś; no i jest troche luźny ten przycisk).

Nawiew na szybe przednią tez mi prawie nie działa nawet na 4 biegu. Tamtego otuż ranka wstałem i włączyłem nawiew i był taki grzechodzący dzwięk z kratki na przedniej szybie. Potem zobaczyłem ręką i nawiew chodzi bardzo słabo, prawie wogule. (dodam że nawiew na twarz czy na nogi jest zamknięty).

+ nie wiem skąd ale dywanik od strony kierowcy z przodu nagle stał się gąbką z dnia na dzień, Drzwi mam uszczelnione i nie wiem skąd to może isć. Może gdzieś od podwozia. Nie wiem, jutro sprawdze.
madakaczka
Nowicjusz

01 Sty 2014, 20:43

Nawiew na szybe przednią tez mi prawie nie działa nawet na 4 biegu.

To jedna z przyczyn twoich problemów - napraw nawiew - sprawdz, czy wentylator pracuje normalnie czy to wina zapachanego nawiewu czy wina klap rozdzielających powietrze. Przełącz nadmuch na inny kierunek i sprawdz jak wtedy dmucha dmuchawa.
Usprawnij też regulację obieguwewnętrznego/zewnętrznego - może być tak, że obieg wewnętrzny jest zamknięty i to też może być powód twoich kłopotów.
nie wiem skąd ale dywanik od strony kierowcy z przodu nagle stał się gąbką z dnia na dzień,

Zacznij od sprawdzenia, czy nie ubywa ci płynu w zbiorniczku wyrównawczym - to najczęstsza przyczyna mokrego dywanika od strony kierowcy lub pasażera - dziurawa nagrzewnica lub węże z niej. Jak wygląda sprawa z ogrzewaniem - jak jest słabe to też może być przyczyną twoich problemów z szybami.
Podejrzewam, że rozwiązanie twojego problemu leży w wentylacji samochodu i ewentualnym wyciekiem z układu chłodzenia lub jak sam wspomniałeś masz dziurawe podwozie, ale to jest mało prawdopodobne.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...

01 Sty 2014, 21:24

A to ciekawe bo ubywa mi płynu chłodzącego :D Tylko teraz nie wiem gdzie szukac bo nie widze żadnych wycieków. Jutro po pracy pojade do sklepu kupie filtr kabinowy bo tez wymaga wymiany no i wezme sie za sprawdzanie tego przecieku. Tylko teraz gdzie szukac? Moze sa jakies miejsca gdzie najczesciej cos ucieka?
madakaczka
Nowicjusz

01 Sty 2014, 21:35

madakaczka napisał(a):A to ciekawe bo ubywa mi płynu chłodzącego :D Tylko teraz nie wiem gdzie szukac bo nie widze żadnych wycieków.

Przeciez sam napisałeś
madakaczka napisał(a):nie wiem skąd ale dywanik od strony kierowcy z przodu nagle stał się gąbką z dnia na dzień,

A ja napisałem
MotoAlbercik napisał(a):dziurawa nagrzewnica lub węże z niej

Co do tego filtra kabinowego - też o tym pisałem - to też może być powód - zabrudzony powoduje słabszy nawiew. A jak do tego jest zawilgocony, to dodatkowo przepływające przez niego powietrze z wilgocią powoduje to, z czym masz kłopot.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Sty 2014, 22:10

Dywanik jest mokry - tak, ale nie wiem skąd to leci dlatego tak napisałem. To ze jest wyciek to wiem ale nie wiem dokładnie skąd. Może źle to sformułowałem - sory.

Dzięki za rady, postaram sie to zlokalizować. ;)
madakaczka
Nowicjusz

01 Sty 2014, 22:14

Zanim zaczniesz zrywac dywaniki, schyl się i zerkin albo pomacaj ręką, czy w okolicy nagrzewnicy nie jest mokro.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Sty 2014, 12:34

sprawdz vin.czy anglia zawitała :yes:
gallonek
Nowicjusz

Miejscowość: CG

12 Sty 2014, 19:44

Troche musze nadrobic z napisaniem tego posta bo byłem zajęty...

Co zrobiłem:

Wymieniłem filtr kabinowy.

Rezultat: Działało...

Co było nie tak:

Guma kanałowa która zakrywa filtr kabinowy była podwinięta i cała woda wpadała do filtra. Dzisiaj ruszyłem z pracy i mojemu koledze na nogi wypadła woda. Nagrzewnica jest ok tylko cały kanał powietrzny juz 'za' wentylatorem miał pełno wody. Dzisiaj w ruch poszedł domowy farelek + ręczniki + coś tam jeszcze i wyjąłem juz troche wody. Ale jeszcze długa droga przede mną zanim to wszystko wyjdzie.
madakaczka
Nowicjusz

12 Sty 2014, 19:52

Jeżeli masz mokro w środku, to najlepiej jest zdemontować dywaniki i je wysuszyć, a podłogę powycierać ( wiem - jest z tym troszkę roboty ). Ale na dzisiejszą pogodę to jedyne rozsądne wyjście. Nie czekaj aż samo wyschnie. A karoseria nie lubi wilgoci. Wnętrze też nie. Suszenia auta w środku tez nie jest dobrym pomysłem, bo ta wilgoć paruje. A para gdzie się osadza?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Sty 2014, 21:41

Wiem Wiem.. para osadza sie na szybach, dywanikach, skondensuje sie na wszystkim co może ;)

Problem jest taki że auto potrzebuje codziennie. Nie wiem jak te dywaniki zdemontować bo z tego co widziałem trzeba rozkręcać fotele a na to nie mam zbytnio czasu/miejsca gdzie mógł bym to zrobić.

EDIT:

Co do VIN, auto jest Anglikiem, ale mieszkam w Irlandii więc wszystko jest OK :)

PS: Ma ktos jakiś poradnik jak to zrobić?
madakaczka
Nowicjusz

13 Sty 2014, 10:03

No to zdemontuj listwy na progu i z boku, podnieś dywanik ( tapicerkę ) i może wtedy uda ci się sprawdzić, czy maty wygluszające są mokre. Bo to one najbardziej wchłaniają i trzymią wilgoć i wodę, która przesiąka przez dywaniki.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika