Seat Leon - coraz słabszy hamulec ręczny

08 Kwi 2013, 10:27

Witam
Ostatnio zauważyłem, że w moim aucie jest coraz słabszy hamulec ręczny. Obecnie jak jest zaciągnięty na prawie maks to jeszcze trzyma auto, ale na 2-3 zębatki to nie ma raczej szans. Czy jest jakaś możliwość poprawienia tego? A jeśli tak to jaki to jest mniej więcej koszt i czy dużo jest z tym roboty?
Z góry dziękuję za odpowiedz :)

Pozdrawiam.
magik22
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

09 Kwi 2013, 15:13

nie pamiętam czy w leonie sątarcze czy bębny .albo są zapieczone samoregulacje albo już zużyte szczęki ,często się to zdarza po zimie gdzie nie zawsze ręczny odpuści (przeważnie wina linek ) o ile pierwszy przypadek jest praktycznie bez kosztowy to w drugim niestety trzeba wymienić szczęki (czasami bębny ) sprawdzić linki !! jeśli z tyłu są zaciski i klocki to zdarza się że przytnie się dżwigienka wystarczy ją tylko rozruszać przy pomocy młotka i odrdzewiacza chociaż nie zawsze się daje, wtedy wymiana zacisku. sprawdzić klocki i linki.!!!!
ibko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 06 1987
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: mercedes
Silnik: 2300
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1985

09 Kwi 2013, 20:57

Czyli raczej mechanik u siebie w domu na kanale by tego nie zrobił?
Problem w zasadzie występuje już ponad rok, bo ponad rok tak jeżdżę, zabierając się za to, tylko, że niedługo mam badania techniczne więc nie wiem czy przejdzie kontrolę. Rok temu przeszedł a teraz pogorszyło się to o jakieś 10-15%.
magik22
Początkujący

09 Kwi 2013, 21:16

bez żadnego problemu jeżeli masz trochę pojęcia zrobisz to sam :ok:
ibko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 06 1987
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: mercedes
Silnik: 2300
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1985

10 Kwi 2013, 14:56

Dziękuję za odpowiedz:)
Ja niestety pojęcia o autach nie mam, ale mam zaprzyjaźnionego mechanika samochodowego, więc powinien sobie z tym poradzić w takim razie.

Pozdrawiam.
magik22
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...