Seat Leon / Vw Bora rdza

16 Paź 2016, 22:19

Witam , kochani który z tych dwóch samochodzików ma lepsze zabezpieczenie antykorozyjne? Powiedzcie mi które samochody do rocznika 2006 ruda atakuje najmniej czy w ogóle są takie.

Interesują mnie samochody do 15k, Pb, 1.2 -2.0l poj. od 2004r segment b lub c .
tomasz40
Nowicjusz

Auto: rower
Rok produkcji: 2005

17 Paź 2016, 15:49

tomasz40 napisał(a):kochani który z tych dwóch samochodzików ma lepsze zabezpieczenie antykorozyjne?
To ta sama grupa więc zabezpieczenie będzie podobne. Najlepiej kupić samochód który nie będzie miał rdzy i samemu oddać na profesjonalne zabezpieczenie żeby mieć spokój na kilka lat.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Paź 2016, 21:37

No tak tylko ze oglądałem już kilka samochodów 10 letnich i wszystkie miały w niektórych miejscach rudy osad na podłodze od spodu czy to normalne , taki osad da się wypiaskować ?
tomasz40
Nowicjusz

17 Paź 2016, 22:21

tomasz40 napisał(a):w niektórych miejscach rudy osad na podłodze od spodu czy to normalne
Raczej tak, dla samochodów które u nas jeżdżą i nie były dodatkowo zabezpieczone.

Możesz poszukać samochodu z np. Włoch lub innego cieplejszego kraju gdzie nie ma zim takich jak u nas i soli :/ . Wiem, że z reguły blachowo-podwoziowo lepiej wyglądają.
Kacper
Forumowicz VIP

19 Paź 2016, 23:46

Dziękuję kolego za info :D , czy to zabezpieczenie antykorozyjne podłogi zdaje egzamin? Jak ono z grubsza jest wykonywane bo ja w tym temacie jestem zielony. Interesują mnie jeszcze "purchle" pod lakierem czy to cholerstwo da się jakoś zdusic w zarodku ?
tomasz40
Nowicjusz

20 Paź 2016, 12:01

tomasz40 napisał(a):czy to zabezpieczenie antykorozyjne podłogi zdaje egzamin?
Tak, pod warunkiem że zostało poprawnie wykonane i ewentualne ślady rdzy dobrze wyczyszczone przed zabezpieczeniem.

tomasz40 napisał(a):Jak ono z grubsza jest wykonywane bo ja w tym temacie jestem zielony
Oddajesz auto do warsztatu który tym się zajmuje. Zdejmowane są wszelkie elementy osłaniające podwozie (zakola itp.). Podwozie z zakolami jest dokładnie myte, następnie suszone. Po tym zabiegu dokładnie widać w jakich miejscach trzeba się przyłożyć i oczyścić. Po czyszczeniu trzeba widoczne elementy gołej blachy zagruntować, a następnie nakładane są warstwy zabezpieczenia, tu w zależności od środka może to być jedna warstwa lub więcej.

Dodatkowo mogą być zabezpieczone powierzchnie wewnętrzne profili wszystko kwestia dogadania i ceny.

Tak to mniej więcej wygląda :D Jak zamierzasz pojeździć samochodem przez około 3 lata to warto to zrobić żeby mieć spokój. Przy sprzedaży to też ma swoje plusy.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zapinać pasy dziecku w foteliku samochodowym?
    Wszystkie foteliki mają chronić nasze pociechy, jednak żeby tak się stało trzeba zadbać w pierwszej kolejności o prawidłowe zamontowanie fotelika w samochodzie. Jak to zrobić prawidłowo dowiemy się z porady: Jak zamontować ...
    Imprezy motoryzacyjne które warto odwiedzić w 2023 roku
    W 2023 roku warto odwiedzić m.in. następujące imprezy motoryzacyjne: Geneva International Motor Show (Genewa, Szwajcaria) - jedna z najważniejszych imprez samochodowych na świecie, gdzie zostaną zaprezentowane najnowsze modele ...