Seat sam przyśpiesza

27 Sty 2017, 18:22

Witam.
Posiadam seata ibize 1.2 2004 i mam problem gdyż samochód po wizycie w wulkanizacja zaczął sam przyspieszać. Problem polega na tym ze gdy np. dojerzdzam do skrzyżowania i powiedzmy wcisne sprzęgło lub wrzucę bieg neutralny to obroty potrafią samoistnie wzrosnąć do nawet 5tys. po czym opadają do normalnej wartości oraz gdy jadę na piątym biegu i puszczę pedal gazu to samochód nie zwalnia lecz trzyma prędkość i po jakiś 5 - 10s czuć takie lekkie szarpniecie jak po nieumiejetnie puszczonym sprzegle po czym zaczyna zwalniać już normalnie. Wszystko stało się po tym jak założyłem różne opony (65 przód i 50 tyl), nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego czy zwykły przypadek.
rancer666
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 08 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza IV
Silnik: 1.2 64KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

29 Sty 2017, 20:18

rancer666 napisał(a):Problem polega na tym ze gdy np. dojerzdzam do skrzyżowania i powiedzmy wcisne sprzęgło lub wrzucę bieg neutralny to obroty potrafią samoistnie wzrosnąć do nawet 5tys. po czym opadają do normalnej wartości
Do sprawdzenia/wyczyszczenia silniczek krokowy. Odpowiada on za regulację wolnych obrotów być może coś z nim jest nie tak. Od tego bym zaczął.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

31 Sty 2017, 13:00

Zacząć warto od tego, czy linka gazu po puszczeniu pedału powoduje zamknięcie przepustnicy od razu, czy pozostaje naciągnięta i zamyka tą przepustnicę powoli ( jeżeli jest linka gazu, bo nie wiem czy masz tam linkę czy czujnik ). No i wogóle warto sprawdzić, czy po puszczeniu pedału gazu ta przepustnica się zamyka od razu czy po czasie. Pozwoli to zdiagnozować w czym problem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...