Seat Toledo 1,8 - Bierze olej -co począć????

09 Wrz 2007, 10:51

Witam.Mam problem i to nie lada z moim od nie dawna zakupionym Setem Toledo 1,8 .Nie musze chyba nikogo przekonywać ,w sprawie wiarygodności tego co mówi osoba sprzedająca samochód..Generalnie zawsze padają słowa ze wszystko jest ok.,a dopiero później wychodzi wszystko na jaw.No ja jestem zapewne nie ostatnią osobą ,co została prawdę powiedziawszy oszukana przez sprzedającego.Co można powiedzieć o silniku ,który na przejechanych 1,500 km spala ,1,5 l oleju??.Chyba po prostu jest to nie ciekawe. Jest na rynku taki środek ,który uszczelnia nieszczelności i nazywa się –Ceramizer--.Tylko czy to jest jakiś nie sprawdzony wynalazek??.Proszę opowiedzcie się co myślicie o tej sytacji ,i jakie ewentualnie będę musiał ponieść koszta ,aby to wyprostować??.Pozdrawiam
kaza1
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz-Fordon
  • 09 Wrz 2007, 13:35

Wszystkie dostepne na rynku produkty tego typu,pomagają tylko chwilowo.Sprawdz,czy olej nie wycieka spod głowicy.Wówczas wystarczy wymienić uszczelkę.Jak silnik nigdzie nie jest zalany olejem,pozostaje wymiana pierścieni,szlif głowicy i tłoków.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Wrz 2007, 13:50

Silnik jest suchy,i nie ma wycieków.Jestem ciekaw w jakiej kwocie może się zamknąć ta inwstycja??.Pozdrawiam
    kaza1
    Nowicjusz

09 Wrz 2007, 14:30

Kwoty są różne,zaleznie od warsztatu i miejsca jego ulokowania(w większych miastach jest drożej,w mniejszych i na obrzerzach taniej).Zalezne to też jest od tego,gdzie i za ile kupisz części,czy częsci kupi warsztat.Wtedy jest drożej.Najlepiej podjechać do mechanika i go o to zapytać.Ale taki remoncik silnika powinien kosztować około 800 zł w zalezności co mechanik będzzie uważał za stosowne wymienić dodatkowo - np. panewki.Warto też dowiedzieć się ile kosztuje regeneracja silnika - są warsztaty,gdzie mają już gotowe,wyremontowane silniki.Wymieniają tylko silnik w aucie i to cała robota.No i dają oczywiście na niego gwarancję.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

11 Wrz 2007, 15:07

Byłem z moją japonką u dwóch starszych mechaników, jeden z nich polecany itd. W ostateczności, nie dość, że nie naprawili mi auta, to jeszcze doprowadzili do tego, że zaczęło głośniej pracować. Dopiero młody koleś, mieszkający niedaleko mnie (też ma warsztat) poprawił po tamtych dwóch i wziął 50zł!!
    CARINA II 16V 4A-FE
    dgolf
    Nowicjusz

16 Wrz 2007, 11:10

Tydzień temu miałem w warsztacie i gościu wymienił mi uszczelniacze zaworów ,były już zapieczone ,i nie uszczelniały. Mówił że to bardzo pomoże i będzie ok.Ale widzę że nadal kopci mi i chodzi nierównomiernie Świece mimo ze wymieniłem na nowe ,są cale obkopcone jak by byly w kominie.Nie wiem czy to jest istotne ,ale przed postawieniem samochodu w warsztacie dym z rury wydechowej byl błękitny ,a teraz jest czarny..Cos tutaj jest nie tak..... ---zapłacilem za robote 320 zł.....
    kaza1
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy silnik LPG w nowym Renault Clio i nowym Capturze
      Nowa jednostka ma zdecydowanie lepsze osiągi, a jednocześnie znacznie niższe zużycie paliwa i emisję CO2. Jest zasilana benzyną oraz gazem LPG i wykorzystuje sprawdzone rozwiązania fabryczne, jest łatwa w obsłudze, przystępna ...

16 Wrz 2007, 23:25

Oddaj auto temu mechanikowi i zażądaj naprawy w ramach gwarancji jego usługi.Pozatym zawsze możesz zażądać,żeby przywrócił silnik do stanu sprzed uszkodzenia.Bo to co opisujesz śmiało można nazwać uszkodzeniem silnika,ponieważ jest gorzej niż było zanimmu oddałeś samochód.No i samochód oddałeś do naprawy a nie do uszkodzenia.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika