Seat Toledo 1 czy WV-Vento Jaki samochód kupić ??

13 Sty 2008, 08:36

Witam .Przymierzam się do kupienia autka. Mam dwa samochody ,które biorę pod uwage,Są niemi Seat Toledo 1 z 92 r poj 1,8, i praktycznie z tego samego roku WV Vento również 1,8.Który samochód wedlóg Was jest godzien większej uwagi ,,aby skłonić się do jego zakupu??.Nadmienie że obydwa pojazdy mają po 90KM/66KW.Pozdrawiam :?:
kaza1
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz-Fordon

14 Sty 2008, 07:31

Kolego VW Vento bez dwóch zdań ;) Jest poprostu lepszy.
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

14 Sty 2008, 08:07

A proszę odpowiedz mi ,mówiąc to że jest lepszy to co miałeś na myśli??
kaza1
Nowicjusz

14 Sty 2008, 08:11

Zanczy patrzęc teoretcznie to wielkiej różnicy być nie powinno, przecież silnik jest ten sam....ale jeżeli chodzi np o blacharke, to VW jest zdecydowanie trwalszy. Jest wykonany z blach które nie ulegają tak szybko korozji. Prowadzenie jest zdecydowanie lepsze u Vento, mimo że nim nie jechałem, ale prowadziłem toledo i nie jest najlepsze w zakrętach. Musimy takze rozpatrzyć akcent Marki, Volkswagen zawsze jest volkswagenem....jego zawieszenie, czy cześci może nie są tańsze ale napewno są wytrzymalsze ;)
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Sty 2008, 08:30

Dzięki za odpowiedź.Tak nawiasem to mi wydaje się ,ze WV ma ładniejszą sylwetkę ,taką bardziej nowoczesną .A co powiesz na temat tych samochodów a Audi B4 ??.Ten samochód też biorę pod uwagę wymieniając sobie autko.Pozdrawiam
kaza1
Nowicjusz

14 Sty 2008, 08:41

Powiem że choruje na punkcie Audi B-4....są piękne, i bardzo wytrzymałe, ale trzeba uważać żeby nie kupić jakiegoś zajechanego. Teściu chce sobie kupić włąśnie Audi b4 TDI, i jeżdzi, szuka nie może trafić na dobry egzemplarz......bo albo są za drogie, albo coś w nich nie tak. ALe silnk benzynowy kupi się szybo, i autko w naprawdę dobrym stanie...jeszcze pośmiga. No coż audi to audi, ma dobre silniki, b.dobre blachy, Ładny wygląd, wiec z ja bym wybrał wudi. Tylko musiał by pan poszukać dobrego egzemplarza, garażowanego, zadbanego....a wtedy to naprwadę b.dobry samochód. Tylko chyba najdroższy z tych opcj...ale warto dołożyć ;)
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wystawa "Od 0 do 100" w Audi museum mobile
    Wystawa "Od 0 do 100", prezentowana w Audi museum mobile w Ingolstadt, ukazuje moment, w którym marka Audi weszła na stałe do segmentu aut klasy wyższej. Tym momentem, bardzo znaczącym w historii koncernu AUDI AG, ...

14 Sty 2008, 08:51

Tak też myślałem ,że kol.—opowiesz się za tym samochodem.To jest klasa w swojej klasie .Ładnie się prowadzi ,no i przewyższa komfortem Seata,i WV.Tylko jestem ciekaw jak jest u niego ze spalaniem paliwa ,w opcji silnik 1,8 ?.Czy podobnie jak tamte samochody?.Najlepsza opcją by było sobie takie autko ściągnąć z Niemiec.Malo wytłuczone i wybite,bo u nas to samochody dostają popalić.
kaza1
Nowicjusz

14 Sty 2008, 09:01

Właśnie...najlep[sze autko to z niemiec...ale mozna się rozejrzeć za autkiem które ktoś już sprowadził...i nie jest jeszcze zarejestrowane. Audi tak jak pan mówi klasa w kalsie...;) a spalanie....cóż jak się przyciśnie to i 10-11l spali ale myślę ze w trasie z jazdą z głową to 6,5-7 spali,a w mieście tak 8-9. Wkońcu to tylko 90Km. Ale warto szukać dobrego egzemplarza ;) naprawdę ;)
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Sty 2008, 16:42

miszarus napisał(a):Właśnie...najlep[sze autko to z niemiec...ale mozna się rozejrzeć za autkiem które ktoś już sprowadził...i nie jest jeszcze zarejestrowane. Audi tak jak pan mówi klasa w kalsie...;) a spalanie....cóż jak się przyciśnie to i 10-11l spali ale myślę ze w trasie z jazdą z głową to 6,5-7 spali,a w mieście tak 8-9. Wkońcu to tylko 90Km. Ale warto szukać dobrego egzemplarza ;) naprawdę ;)

Tak tylko że tego egzemplarza można szukać i szukać i nie znaleźć. Wszystko jest już dobite, wyjeżdżone. A do Niemiec nie ma po co już jechać wyboru dużego tam już nie ma a ceny są wysokie (jeśli samochód jest zadbany).
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

20 Lip 2009, 10:13

Tak czy siak Toledo i Vento to prawie to samo ale polecam Vento
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Malopolska

07 Sty 2011, 13:43

Powiem tak!
Jedynie budy się różnią a wszystko pochodzi od WV. I WV będzie droższy bo jest uważany za lepszą markę.
Ja mam Toledo 92r TD 75 Km od 2000 jest w polsce a jaj jestem drugim właścicielem w naszym kraju i to czy sie dobrze trzyma samochód zależy od użytkownika. Mój jest w świetnym stanie tapicerka nie jest wytarta nawet brudna nie jest to samo z bagażnikiem i podłoga. Wymieniłem części które siłą rzeczy się zużywają - hamulce przód, tył i w zasadzie to wszystko bo rozrząd był wymieniany 30 tyś km temu. Audi jest droższym samochodem w eksploatacji chodź komfortem powinien przewyższać Seata i WV ale z początków lat 90 nie spodziewajmy się że Audi będzie jak fura jakiegoś szlachcica.

Ja stawiam na Toledo.
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kwidzyn/Bydgoszcz/Czersk
Prawo jazdy: 18 11 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Avensis T22
Silnik: D-4D 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Sty 2011, 12:07

Toledo. A dlaczego?? Praktycznie to samo co Vento, prowadzenie na podobe, czyli lepsze pd Golfa ze względu na większy rozstaw osi, wyposażenie praktycznie identyczne, zawieszenie silniki itp. ja mam swoją teorię że Toledo wyprodukowane z Hiszpanii są bardziej podatne na korozje niż Toledo wyprodukowane w Niemcowni.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

08 Sty 2011, 13:11

Dlatego, że... tak jak napisałem wcześniej WV ze względu na to, że jest uważany za lepszą markę będzie droższe. Co do trwałości samochodu to też już pisałem, że zależy jak właściciel się nim opiekował mój z 92r to oczywiste że na nadkolu lub przy rejestracji wychodzą bąble no ale ma już 18 lat to ma prawa. Poza tym wszystko jets tak utrzymane jakby miał 5 lat.
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kwidzyn/Bydgoszcz/Czersk
Prawo jazdy: 18 11 2004
Auto: Toyota Avensis T22
Silnik: D-4D 2.0
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

08 Sty 2011, 13:28

To sobie Panowie pokopali...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

08 Sty 2011, 13:37

Toledo w rankingach awaryjności jest na szarym końcu. Poza tym ma bardzo słabe opinie a to wszystko z czegoś musi wynikać. Owszem mozna trafić na zadbany egzemplarz ale to strasznie trudne.
Jeśli już musi byc to wybór między tymi autami polecam Vento.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok