Co na pierwsze auto?

07 Sty 2011, 19:43

Witam, szukam auta już od dłuższego czasu i nie mogę sie zdecydowac.
Jestem młodym kierowcą, nie chce pozyczac auta od ojca.
Nadal się uczę, więc jakies super duże spalanie i olbrzymie silniki nie wchodzą w gre.
Miesięcznie będę robił +- 1000 km. Pewnie mniej. Maxymalnie na utrzymanie auta miesiecznie to jakieś 600 zł chce wydać.
cena auta hm.. Max 10 tysiecy, ale to jest taki ostateczny max. Wolalbym mniej.
Myślałem nad e36 1.8 is + lpg ale to ciężko dostać w dobrym stanie.
Ew Civic V/VI coupe lub hatchback.
moze jakies deawoo ale mi się średnio podoba, choć tani w utrzymaniu.
Najbardziej podoba mi sie ta e36..
Naze
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

07 Sty 2011, 19:53

No tak e36 to najlepszy wybór za 10 tysięcy wydaje mi się znajdziesz dobry model
james00796
Początkujący

Miejscowość: Prokowo

07 Sty 2011, 20:29

bmw-będziesz miał wydatki. :lol:
jeśli chodzi o koszty i utrzymanie to daewoo.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

07 Sty 2011, 20:46

Może nie do końca z tymi wydatkami, orientowałem się w tym 1.8 is + lpg. Przy spalaniu koło 10/11 lpg i 1000km na miesiąc wychodzi ponad 250 zł. Części są także dostępne, bo to w końcu najpopularniejszy model w Polsce. Tylko znajdź taki, niezajechany.. i z wielkopolski.
Naze
Nowicjusz

07 Sty 2011, 20:51

ryba1977 napisał(a):bmw-będziesz miał wydatki. :lol:

Nie przesadzaj. Wybieraj pomiędzy:
- BMW E36
- Ford Cougar

Za BMW przemawia prestiż (jeżeli można o takim mówić czy aucie za 10tys), tylny napęd (jeżeli będziesz z niego korzystał), a za Cougarem wygląd (wygląda na dużo młodszego).
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

07 Sty 2011, 21:22

Może i wygląda na młodszego, lecz nie podoba mi się jakoś specjalnie.
Naze
Nowicjusz

07 Sty 2011, 21:36

Jeśli priorytetem jest dla Ciebie prestiż i tylny napęd to jednak BMW.
Jeśli jednak w pierwszej kolejności stawiasz niskie koszty utrzymania i wygodę, to od siebie w tej kwocie poleciłbym Ci Nubirę II 2.0 z LPG lub Leganzę 2.0 również z LPG, ewentualnie Astra II także +LPG. Części do Nubiry/Leganzy: ogólnodostępne w niskich pieniądzach. Samochody proste, trwałe, 133 KM dobrze sobie radzi, spala rozsądne ilości paliwa, przy czym dość dobrze znosi zasilanie LPG, może jakość wnętrza nie powala na kolana ale wyposażenie mają całkiem niezłe jak za takie pieniądze, zwłaszcza Leganza - poduszki, ABS, klima, skóra, elektryka itp. --> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Często można spotkać z polskiego salonu, od pierwszego/drugiego właściciela.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

08 Sty 2011, 00:30

Wszystko fajnie, tylko myśle ze ciezko bylo by to sprzedać potem, a poza tym średnio wygląd mi odpowiada no i jakoś odstrasza mnie ta marka, nie wiem dlaczego.
Naze
Nowicjusz

08 Sty 2011, 08:24

Naze napisał(a):no i jakoś odstrasza mnie ta marka, nie wiem dlaczego.

Może z braku doświadczenia i wiedzy ?
Czy ciężko było by sprzedać? Hmm ciężko powiedzieć bo różni ludzie szukają różnych samochodów. Ale jeśli dbałbyś o samochód to sprzedałbyś bez problemów.
Każde auto jeśli jest ładne i zadbane swojego kupca znajdzie :smile:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Sty 2011, 09:44

Może z braku doświadczenia i wiedzy. Jak spalanie wygląda w tej Leganzy?
Naze
Nowicjusz

08 Sty 2011, 09:50

Jeśli chodzi o koszty utrzymania to Daewo. Kumpel kupił Nubire i części strasznie tanie a auto awaryjne wcale nie jest. Plusem Nubiry jest tez to że mozna odkupić to od jakiegoś dziadka i auto może byc igiełka.
Honda - jeśli znajdziesz zadbany egzemplarz będziesz jeździł i sie cieszył praktycznie nie dokładając. Kiedyś udało mi sie kupić 10 letniego Accorda bardzo zadbanego i mniej awaryjnego auta nigdy nie miałem. Jednak bardzo ciężko znaleźć zadbany egzemplarz.
BMW - auto z napędem na tył czyli dającym najwiecej frajdy z jazdy, dobry silnik ale znalezienie zadbanego egzemplarza podobnie jak w Hondzie moze być strasznie trudne.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

08 Sty 2011, 09:59

Honda i Bmw dużo ładniejsze niz Deawoo. Civic V ma mojej siostry chłopak, pięć lat jeździ i wymienia rzeczy, ktore trzeba wymieniac :) czyli filtry, olej itd. Na takie auto chciałbym trafić.
z Deawoo to tylko Leganza jak już.
Naze
Nowicjusz

08 Sty 2011, 10:24

Na początek zdecyduj na co stawiasz. Ciężko jest trafić zadbane BMW jak i Hondę.
Leganza 2.0 133 KM spala ok 11l LPG mieszanej jazdy, przy czym silnik jest dość dynamiczny jak na taką budę.

[link do autocentrum.pl wygasł] masz opinię o tym aucie

[link do autocentrum.pl wygasł] masz raporty spalania

[link do autocentrum.pl wygasł] masz listę typowych usterek.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Sty 2011, 10:54

Jestem osobą młodą, a Leganza bardziej wygląda mi na auto niezbyt pasujące do mnie.
Wiem, że w środku fajnie wyposażona i w ogóle.
Dużo bardziej wolałbym Bmw, która na pewno dałaby mi trochę więcej frajdy z jazdy.
Tylko gdzie można znaleźć taką nie zajechaną?
Naze
Nowicjusz