Seat Toledo 4 2015 1.6 tdi 77 kw jaki płyn chłodniczy?

18 Maj 2019, 16:09

Witam,
Mam pytanie jaki płyn powinienem zalać do układu chłodzenia ? Auto ma co prawda płyn w układzie ale jest go nieco za mało i trzeba dolać. Zastanawiam się jaki powinienem wybrać ? kompletnie nie znam się na tym. płyn w układzie jest różowy i chyba ma to znaczenie. Poza tym nie jestem wstanie nic więcej powiedzieć na temat płynu w układzie. Jakieś pomysły ?
Są jakieś uniwersalne płyny które nadają się w takich sytuacjach na dolewkę ?
Nimothan
Początkujący

19 Maj 2019, 10:22

Nimothan napisał(a):Zastanawiam się jaki powinienem wybrać ?
Warto sprawdzić w tym przypadku co mówi instrukcja ale z tego co wiem będzie tam płyn G13 różowy tak jak napisałeś bo takie były oryginalnie stosowane w grupie VAG.
Nimothan napisał(a):Są jakieś uniwersalne płyny które nadają się w takich sytuacjach na dolewkę ?
Każdy który będzie spełniał normę G13 będzie dobry (zawiera około 20% gliceryny, która zapewnia znacznie wyższą wydajność układu chłodzenia). Możesz kupić koncentrat który rozrabia się z wodą destylowaną lub jak potrzebujesz niewielką ilość na dolewkę o czym wspomniałeś to wystarczy Ci pewnie opakowanie 1L np. Cooling Liquid G13.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Śpiący policjant - bezpieczne spowalniacze
    Jak skutecznie uspokoić ruch drogowy? Sprawdzoną i popularną metodą jest montaż progów prędkościowych na drogach. To rozwiązanie ma wiele zalet – wymusza na kierowcach ograniczenie prędkości, powoduje mniejsze ...