dzida napisał(a):Nie klekocze, lepiej jedzie i po przerobieniu na LPG będzie znacznie tańszy.
Z lpg lepiej jedzie? Ciekawe jak, bo juz w serii istnieje spora szansa ze diesel by uciekl, dodaj do tego wage instalacji i butli + spadek mocy na lpg. Druga sprawa, gaz dziala poprawnie w malo ktorym, prostym wolnossacym benzyniaku, a co dopiero we francuskiej turbo benzynie.
dzida napisał(a):W dodatku ma zapas wytrzymałości na moc (w RSie miały po 260KM) W 2,0dCi im więcej mocy tym większa podatność na ukręcenie panewki - brak zamków zabezpieczających.
Nie ma reguly co sie rozleci pierwsze, ba nawet postawie ze predzej benzyna ze wzgledu na sam charakter pracy silnika,
dzida napisał(a):Teraz mam na tapecie w zestawieniu Lagę III ale z dieslem i nie, nie jest tanio - dwumas ponad 2k (ociągam się z zestawieniem, bo kupa roboty i wesele jutro - nie moje)
Sie uczepiliscie tego dwumasu
![Niegrzeczny :naughty:]()
Czy kupujac samochod za 30-40tysiecy ludzi naprawde nie stac na naprawe za 2-3k?
dzida napisał(a):Zresztą mój mechanik też ma swoje zdanie o silnikach benzynowych vs. diesle... Ma 3,0V6 w Pugu i żyje z napraw ON głównie.
Pewnie dlatego, ze na jedna benzyne przypadaja 3 diesle
szybki napisał(a):No właśnie zauważyłem że się opuściłeś i to strasznie a ja lubię drukować Twoje posty i kolegom pokazywać
Jesli nie szkoda Ci papieru
szybki napisał(a):Kurczę zobacz a moja żona ma Fiata to t-jeta (sprzedała poprzedniego też fiata ale 1,4 n/a) to powiedz jak Twój znajomy osiąga 14l tym Fiatem... może podczas snu go nie wyłącza... a może jak mu pali 14l to tak ma skrzynie 3biegową hmmm . Patrz nawet ostatnio cały tydzień jeździłem tym fiaciorem i musiałem go zatankować, wyszło 9l (pod korek) a jechałem normalnie, byłem w centrum Warszawy, a potem sprawdzałem możliwości trybu sport bez przegięć no ale kurcze ... 14l może niech Twój znajomy pokaże do której dziury wkłada pistolet że tyle paliwa wchodzi????
Generalnie jak zawsze farmazon...
Ja to sie zastanawiam jakim cudem ~700kg lzejszy, z ponad 3x mniejsza polemnoscia i o 4cylindry chudszy fiacik moze palic tylko 2 litry mniej niz Twoj lexus
Gdzies tu jest gwalt na logice, tym bardziej ze jazda w Warszawie czesto wyglada tak, ze przejezdza sie 700metrowy odcinek w godzine...
Naprawde uwazasz, ze spalanie 14litrow dla turbo benzyny to jest cos nadzwyczajnego? Tyle pala nawet wolnossace civici, o ile sie nie myle
lysy30, pisal ze 12litrow to nic nadzwyczajnego w ponoc slynacej z oszczednosci hondzie(swoja droga pozdrawiam uzytkownika, bo jest jednym z tych rozsadniejszych
![Uśmiechnięty :)]()
)
I naprawde szybki to, ze Ty sobie gdzies tam latasz po wioskach miedzy miastami 80kmh na tempomacie ma niewiele wspolnego z rzeczywistoscia, bo jak ktos jezdzi po 5km w duzym miescie to spalanie benzyny robi sie absurdalne szczegolnie zima i nawet lpg tego nie rekompensuje.
I nie wciskaj mi znowu, ze lexus jest jakis cudowny z tym spalaniem, bo albo nie wiesz co to znaczy jazda miejska ze on pali 11litrow, albo sciemniasz. Mam znajomych z v8kami w 2tonowych furach i usrednic mozna tak ze za 100zl robi sie 100km. Poza tym umowmy sie, nikt nie kupuje 300konnego samochodu, zeby zamulac go na prawym pasie.