Seat Toledo II - blokowanie powyżej 3tyś obrotów

09 Lut 2011, 23:21

witam.mieszkam w hiszpani i tu kupiłem 5 lata temu toledo II STELLA 1M 110km silnik 1,9 tdi i jest na czerwono.silnik marka volkswagen typ ASV (D) ROCZNIK 2003. mam zrobione 135 tysięcu w tym zaliczona polska bez usterki. ostatni zaczoł się jak by blokować na obrotach od 3 tysięcy do góry. podpiołem go pod kompa w serwise i masz turbo, czujnik temperatury wody, jakis tam 75 i jak by było mało przewody. mechanik podpowiedział jak się turbo zawiesi to stanąc i zgasić silnik i ponownie zapalić, skutkuje na jakąś chwile. niewiem co zrobić bo tutaj czyszczenie turbo z wymianą czujników to koszt koło 700 euro. w polsce kupił bym pewnie nowe turbo? Prosze o jakieś podpowiedzi jeżeli ktoś to miał i sobie poradził. Z GÓRY DZIĘKUJE!!!
tom
tomaszczuba
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: chotowa-hiszpania
Prawo jazdy: 0-12-1999
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: seat toledo II
Silnik: 1,9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • 21 Sty 2012, 11:44

Miałem identyczne objawy. U mnie tzw noflauty zdażały sie coraz częściej. Ja na twoim miejscu zacząłbym przede wszystkim od sprawdzenia przewodów podciśnienia, czy nie ma dziury, przedmuchu. Druga sprawa to zawór N75. Nowy zawór kosztuje ok 150zł. Jest on nierozbieralny ale mnie sie udało go zregenerowac. Elektryk powiedział mi że odwaliłem rzemiosło :) Fakt jest jednak taki że śmigam już parę tys km i turbo gwiżdże aż miło. Jeśli odważysz się na podobny krok z regeneracją to chętnie podam materiały pomocnicze.
    audio21
    Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: VW Golf TDI ASV 110KM+
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
      Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...