Seat Toledo II Problemy z przekazywaniem prądu,lampki podsufitki,radio

24 Sie 2017, 19:30

Witam! Mam taki problem w swoim Tolku, jakby to wyjaśnić, odcina prąd od lampek w podsufitce i w lampkach które są w drzwiach tak jakby są nie aktywne(jak otworzę drzwi lampki w podsufitce też nie reagują), pół problemu, ten prąd tak jakby jest dawany gdzie indziej bo, gdy odetnie go od tych wszystkich rzeczy, na desce rozdzielczej lekko jarzy się lampka od otwartego bagażnika, gdy włączę przyciskiem w tym momencie lampkę w podsufitce kontrolka otwartego bagażnika świeci normalnym mocnym światłem tak jak przy otwartym bagażniku, nie wiem o co tu chodzi i dzieję się to w różnych momentach niezależnie od wszystkiego. Radio tak samo jest przekręcony kluczyk gra, wyciągnę kluczyk zapali się lampka w podsufitce i szybko włożę kluczyk to radio zapamiętało ustawienia, ale jeżeli wyciągnę kluczyk i lampka zgaśnie tak jakby prąd od radia zostaje odcinany i nie są podtrzymywane ustawienia(wiem bo mierzyłem miernikiem).Zamek w drzwiach kierowcy wymieniłem nic to nie pomogło.Podłączałem także moduł komfortu o takim samym numerze jak w moim Tolku i było to samo. Przepraszam jeżeli jest trochę namieszane, ale nie potrafię inaczej tego wytłumaczyć co się dzieje. Czekam na waszą pomoc, może wy coś poradzicie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Sanczo155
Nowicjusz

Auto: Seat Toledo II
Silnik: 1.9TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

25 Sie 2017, 09:58

Zerknij na bezpieczniki i zobacz czy mają czyste złącza (nie są zaśniedziała lub z jakimś nalotem). Druga sprawa to sprawdź czy punkty masy są dobrze przykręcone i nie mają nalotu np. rdzy itp.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG

25 Sie 2017, 22:00

Sprawdziłem przyłącza masy odkręciłem, przetarłem i przykręciłem, jest to samo co było. Bezpieczniki też wyciągałem i sprawdzałem są ok.
Sanczo155
Nowicjusz

Auto: Seat Toledo II
Silnik: 1.9TDI 110KM
Paliwo: Diesel

26 Sie 2017, 19:01

Osobiście uważam, że to przerwana masa w którymś odbiorniku. Poprostu tej masy nie ma, a opisywane urządzenia działają, ponieważ zamiast masy przepływa przez nie plus i obwód zamyka się do masy przez któryś z nich.
Żeby to sprawdzić, należałoby np. do lampki w podsufitce przyłożyc masę, pociągniętą osobnym przewodem z aku. Trzeba tylko wiedzieć ( namierzyć miernikiem ), gdzie jest masa, a gdzie plus, żeby nie spalić bezpiecznika. Można też sprawdzić, czego w lampce w podsufitce tak naprawdę brakuje - masy czy plusa. Ale do tego potrzebny jest miernik oraz przewód pociągnięty z aku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lamborghini Miura P400 Roadster
    Miura Roadster to kolejny rarytas w świecie sportowych kabrioletów. Włosi nigdy nie wprowadzili do produkcji wariantu cabrio swojej ikony – uznawanej przez niektórych za pierwszy supersamochód w ...